Manifestări organizate de Ziua Națională în Boroaia, Cornu Luncii și Baia. Flori, cântece și omagii pentru înaintașiRural

Manifestări organizate de Ziua Națională în Boroaia, Cornu Luncii și Baia. Flori, cântece și omagii pentru înaintași

       Accesări: 509

Zi de sărbătoare în România. Marea Unire, înfăptuită mai bine de un veac în urmă, este celebrată la 1 Decembrie prin parade militare, ceremonii, slujbe religioase și manifestări care accentuează importanța acestui moment. Este un eveniment dedicat celor care au reîntregit țara, dar și celor care s-au jertfit pentru ea.

Manifestări cu caracter comemorativ au avut loc și în comunitățile rurale din localitățile Boroaia, Cornu Luncii și Baia.

Sunt gesturi de recunoștință și prețuire care an de an sunt înnoite prin acel periplu la monumentele eroilor.

Preoții din cele trei comune, ca de altfel din toată țara, au oficiat astăzi slujba De Teum, de Ziua Naţională a României, slujbă de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc.

Boroienii și-a cinstit înaintașii printr-o serie de manifestări la care au participat elevi, profesori și primarul localității.

Într-un gest simbolic și firesc, edilul Vasile Berariu, alături de cadre didactice și de tânăra generație, au depus jerbe de flori la toate monumentele din comună.

Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” a marcat Ziua Națională printr-un program artistic și o lecție de istorie.

Ca un element aparte, la Centrul Cultural „Mihai Boleac” s-a desfășurat un moment de suflet, în care micii artiști ai unității de învățământ au interpretat la chitară „Deșteaptă-te, române” și „Treceți batalioane române Carpații”.

Educație axată pe Ziua Națională.

Anul acesta accentul a fost pus pe sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie și evocarea Marii Uniri, în școlile din toată comuna.

Profesorii Școlii Gimnaziale „Constantin Blanaru”, cu toate structurile, au organizat acțiuni tematice, lecții și manifestări cu elevii, care au subliniat bucuria și mândria de a fi român.

La Școala Gimnazială Băișești s-a desfășurat conferința istorico-științifică „Artizanii Marii Uniri” în contextul parteneriatului, Porți deschise către Prut.

Alături de profesorul Vasile Pohoață și primarul Gheorghe Fron, elevii au prezentat aspecte importante din istoria poporului român, în special cele legate de Marea Unire, idealul mai multor generații care s-a împlinit în decembrie 1918. În egală măsură, cei implicați în proiect au vrut să sublinieze trecutul și valorile care îi definesc pe români.

Un capitol nou au bifat membrii Fanfarei „Lunca Moldovei”, care au înregistrat un colaj de melodii patriotice și un videoclip realizat la Mănăstirea Putna, Ierusalimul românilor, toate cu gândul la Ziua Națională.

Manifestări de suflet au fost și în comuna Baia.

Școala, Biserica, Primăria și Consiliul Local au organizat acțiuni comune, care au evidențiat evenimentul istoric înfăptuit la data de 1 Decembrie 1918.

Ziua Națională este un prilej de recunoștință și bucurie pentru locuitorii satelor Baia și Bogata, care știu cum să-și cinstească inaintașii.

Prin vers și cântec au fost elogiați eroii neamului românesc. La monumentele din comună au fost depuse coroane de flori, iar în biserici au fost citite rugăciuni pentru odihna eroilor și făuritorilor Marii Uniri.

Elevii, alături de profesori, și-au exprimat prețuirea față de neamul românesc și în preambulul sărbătorii naționale, prin lecții și acțiuni organizate în sălile de curs.

În încheierea manifestărilor, participanții s-au prins în horă, dansul popular în care toți membrii comunității își dădeau mâna, devenită acum mai bine de 100 de ani un simbol al unității naționale.

ȘTIRI