Mănăstirea Brădățel și-a celebrat hramul la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Slujbă oficiată de șase arhiereiReligie

Mănăstirea Brădățel și-a celebrat hramul la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Slujbă oficiată de șase arhierei

       Accesări: 1360

Bucurii pentru suflet în Săptămâna Luminată. Prima sărbătoare după Învierea Domnului este celebrată într-un mod aparte la una dintre cele mai frumoase chinovii din zona Fălticeni. Mănăstirea Brădățel și-a sărbătorit hramul cu ocazia praznicului Izvorul Tămăduirii.

Sute de credincioși au trecut pragul așezământului monahal, pentru a se ruga și a primi binecuvântare la Sfânta Liturghie.

Zi de hram cu biserica plină

Slujba de hram a fost oficiată de șase arhierei, printre care și mitropolitul Demosten, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Numeroși preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Liturghie alături de Prea Sfințiții Sofronie, Teodosie, Dionisie, Iosif și David, întâmpinați cu drag de maica stareță Ierusalima și de obștea mănăstirii.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Serviciul religios s-a desfășurat în noua biserică, sfințită în urmă cu câțiva ani, lăcaș care s-a dovedit neîncăpător pentru cei dornici să asiste la slujba de hram.

Sfânta Liturghie, oficiată după tipicul acestei perioade, a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice date de câțiva membri ai corului psaltic „Schimbare la Față”.

Cuvânt de zidire sufletească

La cuvântul de învățătură, Î.P.S. Mitropolit Demosten, ajuns la venerabila vârstă de 96 de ani, le-a reamintit celor prezenți despre Sfântul Ierarh Glicherie, rugător neobosit, luminător al poporului, pildă de dăruire jertfelnică, ce și-a asumat rolul de păstrător și apărător al dreptei credințe, în ciuda tuturor vicisitudinilor vremurilor pe care le-a traversat.

În același context, Mitropolitul Demosten le-a vorbit credincioșilor și despre „Noul Ierusalim”, sintagmă ce face referire la Mănăstirea Slătioara, locul unde Sfântul Ierarh Glicherie, împreună cu o mână de monahi, au reaprins flacăra Ortodoxiei Sfinților Părinți.

Spre finalul omiliei, ierarhul i-a îndemnat pe pelerini să urmeze exemplul sfinților, având bunătate, credință și lumină în suflet.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu salutul pascal „Hristos A Înviat”.

După serviciul religios, arhiereii au săvârșit slujba pentru sfințirea apei, așa cum prevede tradiția la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

La finalul slujbei, credincioșii au participat la agapă creștină, oferită în cinstea sărbătorii, ca expresie a valorilor creștine precum iubirea, generozitatea și ospitalitatea.

75 de ani de neîncetată rugăciune

Aflată într-o oază de liniște și aer curat, la marginea unei păduri, Mănăstirea Brădățel, din comuna Horodniceni, este de peste șapte decenii loc de neîncetată rugăciune.

Lăcașul este întemeiat în anul 1947, odată cu Mănăstirea Slătioara, de un grup de maici venite de la Mănăstirea Agafton (județul Botoșani), de unde fuseseră nevoite să plece, din cauza prigoanei la care au fost supuse, deoarece s-au împotrivit introducerii noului calendar gregorian.

În perioada regimului comunist, maicile de la Mănăstirea Brădățel au trecut prin prigoane și suferințe.

Vechea biserică din cadrul Mănăstirii poartă hramurile Izvorului Tămăduirii și Nașterea Maicii Domnului, iar noua biserică are hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Obștea chinoviei numără în prezent 70 de maici.

ȘTIRI