Majestatea Sa Margareta l-a decorat pe fălticeneanul Daniel Șandru cu Medalia Regală pentru LoialitateActualitate

Majestatea Sa Margareta l-a decorat pe fălticeneanul Daniel Șandru cu Medalia Regală pentru Loialitate

       Accesări: 2444

Clipe încărcate de emoție, bucurie și onoare. Au fost momente de neuitat pentru Daniel Șandru, primul fălticenean căruia i se acordă o distincție din partea Casei Regală a României. Profesorul universitar, politologul și omul de cultură a fost decorat la sfârșitul lunii octombrie de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Regal, în sala Tronului Regal, din București.

Daniel Șandru a primit Medalia Regală pentru Loialitate, unul dintre cele șase ordine și decorații regale institute, prin ordin regal, de Familia Regală a României.

Medalia se acordă membrilor merituoși ai Casei Majestății Sale sau colaboratorilor de peste cinci ani ai acesteia, din toată țara și din străinătate.

Decorația este oferită, de asemenea, unor personalități din România.

Mahanu Design

Evenimentul s-a desfășurat în ziua în care Regele Mihai I al României ar fi împlinit 98 de ani.

„Pe 25 octombrie, ziua în care Majestatea Sa Regele Mihai I al României ar fi împlinit 98 de ani, am trăit privilegiul de a primi, din partea Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Romane, Medalia Regală pentru Loialitate. Va rămâne, pentru mine, unul dintre momentele foarte importante, în care am putut conștientiza, încă o dată, ceea ce am pierdut, ca societate care își datorează modernitatea și modernizarea Casei Regale a României, atunci când comunismul s-a prăbușit peste această țară, prăbușindu-ne pe toți.”, a declarat profesorul universitar doctor Daniel Șandru. „Am pierdut capacitatea de a valoriza adevăratele modele, am renunțat la firescul creșterii organice a comunității, am dat la o parte virtutea moderației și am abdicat de la valențele unui viitor democratic. Cu toate acestea, dăinuirea, peste timp, a Familiei și Casei Regale reușește sa proiecteze realitatea ca binele exista. Depinde doar de noi, de fiecare în parte, să îl recunoaștem și să îl împărtășim. ”

El a mai spus că loialitatea față de proiectele Casei Regale a României înseamnă loialitatea față de binele societății noastre și, deloc mai puțin, față de ideea asumării oneste a istoriei acesteia, fiind exact ceea ce își propune să facă în continuare, atât cât îi stă în putință.

Distinsul profesor universitar intră în galeria selectă a celor 200 de personalități care, până în prezent, au primit decorații, ordine și merite din partea Casei Regală a României.

Premiat de Academia Română în urmă cu opt ani, profesorul originar din Fălticeni continuă să se mențină, în acest fel, în atenția înaltei societăți din țară.

Fost secretar de stat, în mandatul premierului Dacian Cioloș, și șef al Departamentului Centenar, profesorul universitar doctor Daniel Șandru mai deține titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Fălticeni și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler, conferit de președintele Klaus Iohannis.

Daniel Șandru este în prezent coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, pentru perioada 2017-2020.

Medalia regală se acordă pentru maxim 250 de personalități

Decoraţia este semnul preţuirii Majestăţii Sale faţă de românii sau străinii care au dovedit loialitate şi încredere în destinul Familiei Regale din România, făcând eforturi şi, adeseori, sacrificii personale pentru a sprijini principiile binefăcătoare ale Coroanei în ţara noastră.

Medalia va fi acordată unui număr de maximum 250 de personalităţi în viaţă, aflate în România sau în străinătate.

Aleşii pentru decernarea acestei însemnate distincţii sunt personalităţi care au făcut sau fac parte din Casa Majestăţii Sale, din societatea civilă, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomaţiei, precum şi din organizaţii naţionale sau internaţionale.

Medalia Regală pentru Loialitate se poate acorda persoanelor sau instituţiilor şi organizaţiilor.

Posesorii Medaliei Regale pentru Loialitate o port purta la ocazii speciale, la costum închis, smoking sau frac.

Decorația este din bronz masiv și este formată dintr-o placă circulară decorată cu frunze de laur, purtând deasupra o coroană regală și o panglică verticală, de culoare albastru regal, cu marginile aurii.

Medalia Regala pentru Loialitate este continuatoarea tradiției Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate, instituită prin ordinul Majestății Sale Regelui Mihai I al României, la 10 mai 2008.

ȘTIRI