Maiorul Ioan Neculai – Eroul de la GrivițaPersonalități

Maiorul Ioan Neculai – Eroul de la Grivița

       Accesări: 496

Gălățean de origine, maiorul Neculai Ioan a fost comandantul Batalionului 2 din Fălticeni, din Regimentul  15 Dorobanți Războieni, cu sediul în Piatra Neamț.

În Fălticeni, Ioan Neculai a locuit în casele lui Costache Mănescu.

În vara anului 1877, batalionul fălticenean pleca la război condus cu flori de cetățenii orașului până în dealul Spătăreștilor.

Batalionul s-a acoperit de glorie în luptele de la reduta Grivița 2.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pe data de 6 septembrie 1877, Maiorul Ioan Neculai, străpuns de baionetele turcești, a fost tăiat în bucăți și aruncat în tranșeele românilor.

Alături de el au căzut , în aceeași zi, sergenții Toader Niculăiasa din Boroaia, Nicolae Loghin din Mălini, soldatul Vasile Lateș din Oprișeni.

În cinstea eroului eroului de la Grivița, în 1922 s-a dezvelit bustul Maiorului Ioan Neculai, amplasat la intrarea în parcul din vecinătatea Primăriei Fălticeni.

Pe data de 1 Decembrie 2018, la Fălticeni a fost inaugurat „Altarul Eroilor”, grup statuar dedicat eroi militari din acest oraş.

Bustul Maiorului Ioan a fost încadrat de busturile eroilor căpitan Gavril Danielescu şi căpitan comandor Constantin Costăchescu, consemnaţi în istoria primului şi celui de-al doilea război mondial.

Lucrarea face parte din Proiectul ansamblului monumental al elitelor realizat de arhitectul Crişan Victor Popescu, artistul plastic Gabrel Baban şi reprezentanţii Asociaţiei „Strada Mare Fălticeni”.

Citește și:

Străzile din Fălticeni își comemorează eroii

ȘTIRI