Locuitorii din Comuna Fântâna Mare s-au revoltat! Ei nu mai suportă mirosul groaznic al gunoiului de pasăreRural

Locuitorii din Comuna Fântâna Mare s-au revoltat! Ei nu mai suportă mirosul groaznic al gunoiului de pasăre

       Accesări: 27830

Nemulțumiri și spirite încinse. Un grup de localnici din Comuna Fântâna Mare au ieșit în stradă, exasperați de mirosul insuportabil care domnește de ceva vreme. În urmă cu 10 zile, pe platforma unei foste ferme zootehnice, ce aparține unui agent economic din localitate, au fost depozitate cantități foarte mari de gunoi de pasăre.

Aerul a devenit irespirabil, iar canicula a accentuat starea de disconfort.

Localnicii spun că s-au intoxicat de acest miros și că sunt nevoiți să stea cu geamurile închise, iar orice activitate în afara gospodăriei nu mai poate fi făcută deoarece mirosul le taie respirația. Ei au mărturisit și presei, dar și autorităților, că din incinte fostei ferme, au văzut ieșind câini cu resturi de leșuri (de găină) în gură.

Mai mult decât atât, ei spun că lichidul care se scurge din gunoiul de pasăre ar fi intrat în pânza freatică.

Sătui de situația în care se află, câțiva zeci de locuitori au semnat o petiție adresată administrației locale, dar și instituțiilor competente cărora le-au cerut să vină la fața locului. Deciși să pună capăt situației, localnicii s-au adunat la sediul fermei, unde i-au așteptat pe reprezentanții DSVSA, DSP și ai Gărzii de Mediu.

Spirite încinse

Primii veniți în control la sediul firmei au fost cei de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Joia trecută ei au verificat partea de documente pentru a se convinge dacă s-a respectat legislația.

Administratorul firmei, Ionuț Păstrăv, împreună cu șeful DSVSA Suceava, medicul veterinar Mihai Voloșeniuc, au ajuns ulterior la fața locului, pentru vizita în teren.

Spiritele s-au încins, iar oamenii l-au luat la rost pe administratorul firmei, exprimându-și nemulțumirea.

Petiționarii i-au reproșat graba cu care muntele de gunoi a fost transportat, dar și faptul că acesta a fost ridicat imediat după ce ei au alertat autoritățile, însă administratorul firmei a replicat că pe această temă au avut o discuție anterioară privind perioada când vor ridica gunoiul.

Ei i-au cerut să spună și dacă firma are sau nu autorizație pentru a depozita cantități mari de gunoi de pasăre. Ionuț Păstrăv susține că legea nu face nicio diferență la depozitul de gunoi, dacă este 1 kilogram sau 50 de tone.

Pentru ca situația să nu degenereze, la fața locului au fost trimise două echipaje de poliție.

DSVSA nu a găsit nereguli

Pentru a calma spiritele și pentru a-i convinge că le spune adevărul, administratorul firmei a acceptat ca împreună cu localnicii să meargă pe platforma betonată pentru a vizualiza cele 40 de tone de gunoi de pasăre rămase în incinta fostei ferme din Fântâna Mare.

Semnatarii petiției au continuat să ridice problema mirosului insuportabil, dar și al lichidului care s-a scurs din gunoi și ajunge în pânza freatică.

Reprezentanții DSVSA Suceava spun că nu au găsit nereguli și că restul solicitărilor făcute de localnici, privind situația de față, este de competența Gărzii de Mediu și Direcției de Sănătate Publică.

În urma inspecției făcute la fața locului, nu au fost găsite resturi de cadavre de găină, așa cum relatau petiționarii.

„Am verificat agentul economic, documentele, contractul, proveniența gunoiului. Am constatat că gunoiul este de la o unitate autorizată sanitar-veterinar, care respectă legislația în vigoare. Există un contract, există pentru fiecare livrare aviz de expediție. Competența noastră era să verificăm dacă este gunoi de grajd sau dacă gunoiul de grajd conține, din relatările oamenilor, dacă chiar conține, resturi de cadavre de păsări sau altceva.”, ne-a declarat Mihai Voloșeniuc, șeful DSVSA Suceava. „Am făcut inspecție la fața locului. Mai mult decât atât, agentul economic a fost extrem de binevoitor și a lăsat persoanele reclamante să intre și să observe locul. Am inspectat cele aproximativ 40 de tone de gunoi și am cerut dislocarea a gunoiului și am constatat că nu există nici cadavre și nici pene. Nu putem spune decât că este gunoi de grajd, iar din punctul de vedere al legislației sanitar-veterinare societatea nu a încălcat nicio prevedere în vigoare”.

Discuțiile au continuat și după vizitarea platformei unde au fost depozitate cantități mari de gunoi, însă localnicii sunt convinși că au dreptate. Ei i-au cerut administratorului firmei să se pună în locul lor, invitându-l să ia parte la experiența neplăcută de care au parte.

Contactată de cotidianul Cronica de Fălticeni, șefa Gărzii de Mediu Suceava a declarat că inspectorii instituției vor sosi în control luni, 28 iunie.

Semnatarii petiției au trimis sesizarea prin poșta electronică, din greșeală, comisarilor din Teleorman, aceasta fiind ulterior redirecționată la Suceava.

La fața locului urmează să ajungă și reprezentații Direcției de Sănătate Publică.

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au solicitat agentului economic un punct de vedere în privința situației existente, însă până la ora publicării articolului nu au primit niciun răspuns.

ȘTIRI