Liturghie Arhierească la Hramul Mănăstirii Slătioara. Mii de pelerini au asistat la Praznicul Schimbării la FațăReligie

Liturghie Arhierească la Hramul Mănăstirii Slătioara. Mii de pelerini au asistat la Praznicul Schimbării la Față

       Accesări: 7428

Zi importantă pentru comunitatea ortodoxă de stil vechi. Mănăstirea Slătioara și-a serbat hramul la praznicul Schimbării la Față, sărbătoare inclusă în postul Adormirii Maicii Domnului. Câteva mii de pelerini din țară și din străinătate au venit joi, 6 august (stil vechi)/ 19 august (stil nou) pentru a se ruga și primi binecuvântare la chinovia întemeiată de Sfântul Ierarh Glicherie, în urmă cu peste șapte decenii.

Slujba arhierească a fost oficiată de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de Stil vechi, alături de numeroși preoți și diaconi, în paraclisul de vară al mănăstirii.

La slujba praznicală a fost invitat să ia parte și Ionuț Andreica, primarul comunei Râșca.

Au mai fost săvârșite slujbe la Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh”, cât și în vechea biserică ctitorită cu ajutorul creștinilor din comuna Râșca. În tot acest timp, credincioșii s-au putut închina la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Glicherie.

Sărbătoarea a fost marcată cu o seară înainte, când a fost oficiată Privegherea și Vecernia.

Sfânta Liturghie din ziua praznicului, condusă de PreaSfințitul Ghlicherie Ieșeanul, și-a urmat cursul firesc, răspunsurile fiind oferite de corul mitropolitan „Schimbarea la Față”.

Primul cuvânt de învățătură a fost ținut de P.S. Flavian Ilfoveanul, originar din comuna Bogdănești, care a punctat contextul și esența Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos în prezența celor trei apostoli.

P.S. Demosten Nemțeanul a rostit la rândul său o predică axată pe aspecte din viața Sfântului Glicherie. Decanul de vârstă al Sfântului Sinod a menționat nevoințele ierarhului, drumul acestuia spre Cetatea Sfântă și întâlnirea cu Patriarhul Ierusalimului, cât și perioada de prigoană comunistă care n-a putut slăbi credința oamenilor și a monahilor care au ridicat mănăstirea într-un colț de rai de la marginea satului Slătioara.

Al treilea cuvânt de învățătură a fost ținut de P.S. Ghlicherie Ieșeanul care a subliniat că în inima arhiereilor este un gol, pentru că la Sfânta Liturghie nu a putut lua parte și Mitropolitul Vlasie, ierarhul cerând creștinilor, monahilor și preoților să se roage pentru însănătoșirea Întâistătorului Bisericii Române Ortodoxe de Stil Vechi din România. El a transmis și un mesaj de mulțumire autorităților județene, locale și centrale, poliției, jandarmilor și pompierilor, cât și celor care au luat parte la hramul Mănăstirii Slătioara și la rugăciunea comună făcută cu acest prilej spre mântuirea fiecăruia.

În timpul acestor predici un nor s-a aflat deasupra mănăstirii, amintind celor prezenți de minunea care se săvârșește an de an la Muntele Tabor, locul schimbării la față a Mântuitorului Hristos, când nor își face apariția pe vârful muntelui, în timpul slujbei oficiată la această sărbătoare.

Slujba de hram s-a încheiat cu o procesiune, preoții purtând racla cu moaștele Sfântului Ierarh Glicherie în jurul bisericii.

ȘTIRI