Accesări: 2444

Punct de întâlnire pentru șase străzi. Piața Mihail Sadoveanu este locul de unde încep două din cele mai importante cartiere din municipiu: Maior Ioan și Republicii. Aici este și locul de plecare spre localitatea vecină Rădășeni, spre strada Ion Creangă, un adevărat muzeu în aer liber.

În anii 60 lângă aceeași piață s-a construit Policlinica, astăzi Ambulatoriul de Specialitate.

Tot aici, în Piața Mihail Sadoveanu, se află și Biserica Adormirii Maicii Domnului, unul din puținele lăcașuri de cult ortodoxe din România cu orologiu în clopotniță.

Prin piață trece drumul celor care iubesc arta, și în special pe Ion Irimescu, sculptorul care a lăsat moștenire un tezaurul meșterit cu propriile mâini într-un muzeu ce adăpostește cea mai mare colecție de autor din România.

Pe același drum, mai la deal, oamenii care își caută de sănătate își duc pașii spre medicii spitalului municipal.

Din piața Mihail Sadoveanu pornești spre câteva din cele mai importante instituții din Fălticeni: administrația locală, unități de învățământ și cel important loc de promenadă pentru fălticeneni: pietonalul străzii Republicii.

Mergând spre părțile înalte ale orașului, te poți îndrepta spre cel mai vechi și verde cartier al orașului, cartierul Maior Ioan, sau spre strada Ion Creangă, pe vremuri Ulița Rădășenilor, unde, la capătul urcușului, se află casa în care a locuit Mihail Sadoveanu. În „casa din deal”, așa cum mai era cunoscută datorită poziționării, Sadoveanu a locuit și a creat timp de nouă ani, între 1909 și 1918.

În piața care poartă numele marelui scriitorul, cândva, aici, în zona apropiată sensului giratoriu funcționau vechea Autogară, o farmacie, banca de economii CEC, dar și fostul PTTR.

Astăzi fântâna arteziană modernizată, cu spațiu verde, completează tabloul tot mai animat al fiecărei zi, al locului de unde Mihai Sadoveanu privește în zare, rezemat de toiag, cu ochii spre răsărit. Cu ochii spre locul pe care l-a îndrăgit atât de mult, așternut și imortalizat în filele romanului Nada Florilor.

ȘTIRI