Învățătorul Gheorghe Popa deschide cea de-a treia colecție etnografică. Micul muzeu este amenajat lângă biserica voievodală din satul RădășeniRural

Învățătorul Gheorghe Popa deschide cea de-a treia colecție etnografică. Micul muzeu este amenajat lângă biserica voievodală din satul Rădășeni

       Accesări: 3003

Universul satului românesc de odinioară este readus în actualitate. Câteva obiecte de îmbrăcăminte și unelte de lucru ce au aparținut unor țărani sunt reunite într-un nou și mic muzeu. Ele aparțin învățătorului Gheorghe Popa care se pregătește să deschidă noua sa colecție etnografică.

Sunt piese autentice, vechi și valoaroase adunate în decurs de zeci de ani.

Unele dintre acestea depășesc suta de ani.

Este vorba despre costume populare, covoare cu motive florale, cojoace și sumane, dar și foarte multe obiecte utilizate în gospodării pentru activăți casnice sau agricole.

Exponatele învățătorului Gheorghe Popa vor putea fi admirate în micul muzeu amenajat lângă biserica voievodală din satul Rădășeni, ridicată în urmă cu 500 de ani.

Parhoul acesteia, preotul Georgian Rotar, i-a propus colecționarului de obiecte țărănești să amenajeze un spațiu expozițional, astfel încât pelerinii care vor ajunge la ctitoria lui Vodă Tomșa să facă un popas și în acest spațiu cu parfum arhaic.

Învățătorul nu a stat pe gânduri, iar împreună cu soția Maria a dat viață acestui crâmpei din satul românesc de odinioară, iar deschiderea pentru public va fi vinerea aceasta, când va fi și hramului bisericii istorice, la sărbătoarea Sfinților Mucenici Mercurie și Ecaterina.

Micul muzeu este un loc de suflet și regăsire pentru Gheorghe Popa, care mai are două colecții etnografice la activ. Prima este amenajată la Clubul Copiilor din Fălticeni, iar cealaltă în căsuța de vacanță a familiei Popa, aflată în Poiana Rădășenilor.

Cu ocazia deschiderii colecției etnografice, deținătorul acesteia va lansa broșura „Drumul lânii, cânepii și al inului”, care de altfel este tematica acestui mic muzeu, dar și cartea „Mă caută amintirile copilăriei”, un jurnal al vieții învățătorului Gheorghe Popa.

ȘTIRI