Inspectorii Gărzii Forestiere au descins în comuna Mălini și au depistat un transport ilegal de materiale lemnoaseRural

Inspectorii Gărzii Forestiere au descins în comuna Mălini și au depistat un transport ilegal de materiale lemnoase

       Accesări: 2875

Neregulile sunt la ordinea zilei în domeniul silvic. Transporturile ilegale de materiale lemnoase fac subiectul numeroaselor controale ale Gărzii Forestiere Suceava care, nu de puține ori, vizează și zona Fălticeni. Informațiile deținute la nivelul instituției au condus la începerea unei acțiuni de verificare desfășurate pe 17 martie în comuna Mălini.

Inspectorii au aflat despre existența unor transporturi ilegale de materiale, desfășurate lemnoase pe drumurile publice și au descins când nimeni nu se aștepta.

Pe raza localității Mălini un verificat un autovehicul încărcat cu material lemnos, pentru care nu a fost emis un aviz de însoțire din aplicația SUMAL 2.0.

Specialiștii din domeniul silvic au verificat încărcătura de materiale lemnoase și au constatat faptul că pentru mijlocul de transport a fost emis un aviz de însoțire pe 16 martie, pentru cantitatea de 11,29 mc lemn rotund rășinoase, aviz care a expirat în aceeași zi, la ora 16:22.

Pentru clarificarea situației, inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au inventariat întreaga cantitate de materiale lemnoase.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Și, supriză! Aceștia au constatat faptul că volumul încărcat pe mijlocul de transport, pentru care nu s-au prezentat documente legale de proveniență, nu corespunde cu fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 din 16 martie, acesta însumând cantitatea de 22,29 mc lemn lucru esență rășinoase.

Deoarece cantitatea de lemn lucru rășinoase identificată pe mijlocul de transport, fără documente de proveniență, este de 22,29 mc, în cauză, se constată că au fost încălcate prevederile unui articol din Legea 46/2008, respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, fapta constituind infracţiune şi fiind sancţionată cu amendă sau cu închisoare, de la 6 luni la un an, şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Cantitatea de material lemnos de 22,29 mc lemn lucru esență rășinoase, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Mălini.

Materialul lemnos a fost evaluat la 13.000 lei.

Autoutilitara folosită la săvârșirea infracțiunii, în valoare de peste 30.000 euro, a fost indisponibilizată.

Verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos vor continua.

Garda Forestieră Suceava anunță că în perioada următoare vor intensifica acest tip de controale, pentru prevenirea ilegalităților.

ȘTIRI