Accesări: 11138

Comunitatea fălticeneană pierde un alt om valoros. Nicolae Mitocaru a trecut la cele veșnice, după o luptă cu o boală incurabilă. Inginerul avea 68 de ani și era prețuit pentru calitățile umane și modul în care relaționa cu toți cei din jur.

Aceleași valori le-a inoculat și celor doi fii, Florin și Alexandru, doi oameni respectați în mediul de afaceri.

Nicolae Mitocaru s-a născut în august 1951, în satul Bozieni, județul Neamț, într-o familie de oameni înstăriți care au odrăslit cinci copii.

Studiile gimnaziale și liceale le-a încheiat la Târgu Neamț, apoi cele universitare la Iași. În perioada studenției o cunoaște pe viitoare soție, Maria, care îi va deveni parteneră de viață în anul 1974, când s-au căsătorit în comuna Dolhești.

Nicolae Mitocaru este absolventul Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. În urma repartiției primite, el a fost angajat la Fălticeni. Primele experiențe ca specialist în domeniu le-a avut la Pleșești, unde a lucrat pentru puțin timp.

Mahanu Design

Punctul de plecare în dezvoltarea carierei sale profesionale începe la Antilești, unde este numit șef de fermă. Aici reușește să insufle colegilor spiritul de dăruire și inițiază și finalizează cu succes toate demersurile pentru construirea drumului spre Antilești, care până atunci era o potecă acoperită străjuită.

Pretutindeni și-a onorat statul de specialist. Dar mai presus de orice și-a onorat calitatea de a fi om și ideea omului de calitate.

Le-a demonstrat prin implicarea în sprijinirea familiilor din fundătura Antileștilor, încurajând localnicii să devină mici fermieri în propria gospodărie, reușind să faciliteze sub diverse forme avansuri salariale cu care oamenii de aici și-au cumpărat animale pentru traiul propriu.

În același timp, oferea din experiența sa sfaturi legate de plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi. Așa se explică schimbările produse în timp la Antilești, dar și rezultatele obținute alături de colegii săi la ferma de stat.

Spirit întreprinzător, om energic și priceput, fire perfecționistă, Nicolae Mitocaru s-a remarcat prin rezultate deosebite. Pasiunea pentru lucrul bine făcut în horticultură, modul de lucru cu oamenii, gestionarea problemelor din activitățile de zi cu zi i-au conturat capacitățile manageriale, fapt pentru care avea să avanseze pe posturi cheie.

Inginerul a fost, pe rând, director la C.L.F. Fălticeni și I.A.S. Fălticeni.

Dimensiunea vocațională La fostul C.L.F. (Centrul de Legume și Fructe) și-a pus amprenta nu doar sub aspectul performanțelor obținute, ci și din punct de vedere organizatoric. Cu fondurile existente a renovat complet clădirea unității, asigurând condiții de lucru optime, atât muncitorilor, cât și elevilor aflați în stagiile de practică.

Atras de zona de producție, Nicolae Mitocaru avansează pe postul de director al I.A.S. (Întreprinderea Agricolă de Stat) Fălticeni.

Și aici se va evidenția prin rezultate deosebite, mai ales că unitatea din Fălticeni era una dintre cele mai mari unități de profil din județul Suceava.

Grație performanțelor reușite, inginerul Mitocaru obține de la Minister banii necesari pentru construirea a trei blocuri pentru angajații de la I.A.S., unul pe Strada Ana Ipătescu și două pe strada Sucevei.

După Revoluția din decembrie 1989, Nicolae Mitocaru devine primul director al I.A.S. Fălticeni ales în mod democratic, dintr-o listă de 20 de candidați.

Odată cu privatizările și apariția primelor societăți comerciale în Fălticeni, inginerul începe să cocheteze cu acest nou domeniu, mai ales că soția acestuia, Maria Mitocaru face pasul spre mediul privat în 1992 odată cu deschiderea Farmaciei Floris.

Implicarea în zona de serviciilor de sănătate devine o nouă provocare.

Pas cu pas, Nicolae și Maria Mitocaru devin doi antreprenori de succes din Fălticeni, punând bazele farmaciei Florilex Pharmamit și Mediplus (Iași).

Inginerul s-a dovedit disciplina economică și financiară a viitoarelor afaceri de familie, împreună cu soția lui reușind să pună piatra de temelie pentru alte două afaceri de succes, Alevia și Alma Clinic, duse la următorul nivel de fiii acestora, Florin și Alexandru.

Competențele manageriale, viziunea personală, ambiția, spiritul întreprinzător, plăcerea lucrului bine făcut și calitățile umane l-au oglindit mereu pe Nicolae Mitocaru, stârnind admirația sinceră și respectul celor din jur.

În aceste clipe de tristețe profundă, prietenii, apropiații și rudele sunt alături de familia îndoliată.

Un mesaj de condoleanțe au ținut să transmită profesoara Mioara Gafencu și cei doi copii, Dana și și Sorin, apropiați ai familiei Mitocaru.

„Un pios omagiu pentru inginerul Nicolae Mitocaru și cele mai sincere regrete familiei îndurerate: soția, farmacista Maria Mitocaru, fiii, doctorul Florin Mitocaru și farmacistul Alex Mitocaru, cu familiile lor. Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepți.”

Nicolae Mitocaru va fi înmormântat duminică la cimitirul Grădini din Tâmpești.

Funeraliile vor avea loc duminică, de la ora 11.30, la Biserica Sfântul Ilie.

Dumnezeu să-l ierte!

ȘTIRI