Incendii de vegetație în comunele Slatina și Rădășeni. Pompierii atrag atenția că amenzile ajung la 100.000 de leiRural

Incendii de vegetație în comunele Slatina și Rădășeni. Pompierii atrag atenția că amenzile ajung la 100.000 de lei

       Accesări: 397

Pompierii au mari bătăi de cap primăvara. Este sezonul în care oamenii de la țară continuă să incendieze vegetațiile uscate. Deși, pentru prevenirea unor astfel de situații, legea prevede sancțiuni drastice, cu amenzi usturătoare, există încă persoane care fac exact contrariul.

Luna aceasta s-au înregistrat mai multe cazuri de incendii de vegetație uscată izbucnite în zone mai greu accesibile.

Două incendii au fost în localitățile Slatina și Rădășeni.

Forțele de intervenție au depuse eforturi mari pentru ca flăcările să nu se extindă.

Misiunile la astfel de incendii de vegetație sunt, de regulă, îngreunate de faptul că autospecialele de stingere nu au acces direct la focarele de incendiu, iar în zonă nu sunt surse de alimentare cu apă.

Mahanu Design

Au ars vegetație uscată și lăstăriș de pe pășune.

În cele două incendii, au fost afectate două hectare de teren în comuna Slatina și un hectar în comuna Rădășeni.

Pompierii transmit un nou apel către populație, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condițiile meteorologice.

Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis!

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționate cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Pompierii atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

ȘTIRI