Hramul Mănăstirii Cămârzani. Slujbă arhierească în zi de sărbătoare. Distincție oferită stareței Maria DeacReligie

Hramul Mănăstirii Cămârzani. Slujbă arhierească în zi de sărbătoare. Distincție oferită stareței Maria Deac

       Accesări: 4757

Sărbătoare și înălțare sufletească. Praznicul Nașterii Maicii Domnului este zi de hram la Mănăstirea Cămârzani, din comuna Vadu Moldovei, prilej de rugăciune, bucurie și slujbe închinate ocrotitoarei acestui sfânt lăcaș. Sute de pelerini din toate colțurile țării, dar și din străinătate, au participat la acest moment deosebit din viața așezământului monahal cu o istorie de peste 160 de ani.

Î.P.S. Calinic a fost întâmpinat la porțile mănăstirii de către P.S. Damaschin, alături de un sobor de preoți, de maica stareță Maria Deac, în timp ce părintele exarh Mihai de la Sihăstria Râșcăi l-a întâmpinat, potrivit tradiției ortodoxe cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Primarul Iulian Amariei i-a urat bun venit Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, oferindu-i un buchet de flori în culorile drapelului românesc.

În preambulul sărbătorii, creștinii au putut participa la Priveghere, slujbă oficiată în sobor de către P.S. Damaschin Dorneanul.

Sfânta Liturghie, din ziua hramului, 8 septembrie, a fost înfrumusețată de corul mănăstirii Cămârzani.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

La slujbă au mai mulți preoți și diaconi de la Episcopia Sucevei, dar și preoți și egumeni de la mai multe mănăstiri, printre invitați numărându-se părintele stareț arhimandrit Damian de la Mănăstirea Zăbriceni din Basarabia. Liturghia arhierească s-a desfășurat, precum în anii din urmă, în altarul de vară al mănăstirii.

Un moment aparte l-a constituit, spre finalul slujbei arhierești, înmânarea unei distincții.

În semn de aleasă prețuire pentru activitatea desfășurată, maicii starețe Maria Deac i s-a acordat Ordinul „Crucea Sfântului Ierarh Ioan cel Nou de Râșca și Secu”.

Între pelerinii prezenți s-au numărat și binefăcători ai Bisericii, între care Constantin Nechifor, unul dintre ctitorii principali ai mănăstirii.

Slujba de hram s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură rostit de Î.P.S. Calinic.

După acest moment, cei doi ierarhi i-au binecuvântat pe pelerini și au înălțat rugăciuni pentru sănătatea celor care au participat la slujba de hram, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință.

Cei prezenți au participat și la agapa creștină, masa oferită tuturor ostenitorilor sosiți la hramul Mănăstirii Cămârzani, una dintre cele mai mari și frumoase așezăminte monahale din nordul Moldovei.

Primul lăcaș ridicat în acest loc binecuvântat de Dumnezeu a fost biserica aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin grija boierul Morțun.

În anul 1992, după o perioadă când lăcașul de cult a fost schit și mai apoi biserică parohială, la inițiativa și cu implicarea Preasfinţitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la acea vreme, mănăstirea a fost redeschisă, formându-se aici o importantă obște de maici.

Începând din anul 2000, prin demersurile acestuia și a credincioșilor a fost ridicată noua biserică ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Alături de racla în care sunt așezate fragmente ale cinstitelor moaște ale mai multor sfinți, între odoarele mănăstirii se numără și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, așezată în incinta bisericii mari a așezământului monahal.

ȘTIRI