Accesări: 1096

Legea care stabileşte dreptul elevilor din învăţământul preuniversitar de a călători gratuit cu mijloacele de transport în comun, la nivel local şi judeţean, va intra în vigoare joi, 5 noiembrie 2020.

Actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni.

Legea nr. 226 din 30 octombrie 2020 modifică și completează Legea educației naționale nr. 1/2011.

Facilitatea se acordă pe baza carnetului de note, inclusiv pentru transportul cu trenul şi metroul.

Asta înseamnă că elevii vor circula cu mijloacele de transport în comun pe baza carnetului de elev, inclusiv atunci când vor folosi trenul sau metroul, costurile pentru operatorul de transport fiind acoperite de primării.

Mahanu Design

“Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, se arată în modificarea adusă Legii educaţiei naţionale.

Decontarea cheltuielilor se va face de la bugetul de stat către primării, care, la rândul lor, vor plăti operatorul de transport. Legea educației stabilea, în varianta anterioară, că elevii beneficiază, gratuit, doar de servicii de transport local, cu toate mijloacele de deplasare amintite mai sus și că toate cheltuielile, cu excepția celor legate de transportul pe calea ferată sau metrou, sunt acoperite astfel: o jumătate din valoare, Ministerul Educației, iar cealaltă jumătate, bugetele primăriilor de care aparțin elevii.

ȘTIRI