Accesări: 2307

Investițiile în dezvoltarea infrastructurii școlare vor continua. Un altă obiectiv pentru municipiul Fălticeni se află pe lista proiectelor depuse pentru obținerea finanțării pe fonduri europene. Autoritățile locale vor să construiască o nouă și modernă grădiniță care să corespundă cerințelor actuale din mediul educațional.

Clădirea va fi amplasată pe strada Ion Dragoslav, lângă un corp al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.

Noua grădiniță cu program normal va dispune de un spațiu foarte generos și dotări pe măsură.

Grădința duplex pentru 120 de copii

Chiar dacă nu se poate vorbi de un concept, municipalitatea vrea să reunească în aceeași clădire două unități cu program normal.

Aici vor funcționa grădinițele „Lizuca” și „Voinicelul” care se vor muta din actualul local, de pe străzile Ștefan cel Mare și de pe strada Ion Dragoslav, în casă nouă. Ambele unități funcționează acum cu câte trei grupe fiecare.

120 de preșcolari ar urma să învețe în noua grădiniță.

„Este un proiect foarte frumos care ne va aduce la Fălticeni o grădiniță la standarde europene. Vorbim de un proiect care va oferi viitorilor preșcolari un spațiu modern, foarte confortabil, cu absolut toate dotările necesare.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Ne-am gândit la un proiect pe fonduri europene și sperăm să obținem finanțarea dorită. Din totalul investițiilor, Primăria Fălticeni va contribui cu o cofinanțare de 2% și cu asigurarea tuturor utilităților: apă, gaz, canalizare, energie electrică. Prin acest proiect dorim să comasăm grădinițele cu program normal „Lizuca” și „Voinicelul”.

Localul va beneficia de șase săli de grupe, astfel că nu vor fi probeleme legate de spațiu, ce vor fi dotate fiecare de câte un vestiar.

Proiect cu fonduri europene de 4,2 milioane de lei

Noul proiect al Primăriei Fălticeni a fost depus pe Programul Operațional Regional (POR), axa 10 „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale pentru educație timpurie”. Fondurile de investiții vor fi atrase din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Documentația și avizele sunt obținute, iar autoritățile locale au emis autorizația de construire.

Primarul Coman a subliniat că documentația a fost elaborată foarte bine și că se așteaptă la un răspuns favorabil pentru obținerea finanțării

Fondurile pentru realizarea investiției se ridică la 4,2 milioane de lei. Primăria Fălticeni va cofinanța proiectul cu 2% din totalul fondurilor necesare, autoritățile locale având ca sarcină să asigure utilitățile viitorului obiectiv.

Sală multifuncțională și parc de joacă

Fiecare grupă va avea la intrare un vestiar pentru haine.

Clădirea duplex va dispune de grupuri sanitare adecvate vârstei atât la parter, cât și la etaj.
Autorii proiectul s-au gândit la tot, astfel că în cadrul grădiniței va exista și o sală multifuncțională pentru festivități, întruniri, activități și ceremonii.

Curtea unității va avea mult spațiu verde și un parc de joacă. Un spațiu destinat activităților reacreative va fi realizat și în clădirea grădiniței.

Primarul Coman susține că noua unitate de învățământ cu program normal ar putea fi „îmbrăcată” la exterior în culori vii, cu desene și personaje din lumea poveștilor așa cum sunt grădinițele „Dumbrava Minunată” și „Pinocchio”.

Proiectul inițial nu prevede lucrări de pictură murală, însă acestea ar putea fi adăugate ulterior.

După ce grădinița și „Voinicelul” se va muta în casă nouă, clădirea va fi atribuită Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” care intenționează să transfere aici elevii din clasele pregătitoare. La aceeași școală, municipalitatea fălticeneană are deja un proiect de investiții prin care urmărește construirea primei cantine școlare destinată ciclului primar și gimnazial.

ȘTIRI