Fostul Avocat al Poporului s-a stins din viață. Profesorul univ. dr. Ioan Muraru era originar din comuna DolheștiActualitate

Fostul Avocat al Poporului s-a stins din viață. Profesorul univ. dr. Ioan Muraru era originar din comuna Dolhești

       Accesări: 13951

Doliu în justiție. Fostul Avocat al Poporului, din perioada 2001 – 2011, a trecut la cele veșnice. Profesorul universitar doctor Ioan Muraru s-a stins la vârsta de 83 de ani.

Originar din comuna Dolhești, juristul a avut o carieră remarcabilă, fiind unanim apreciat pentru contribuția pe care a avut-o în domeniul dreptului și cel constituțional.

În ciuda funcțiilor importante pe care le-a deținut de-a lungul vieții, Ioan Muraru a fost o persoană modestă și echilibrată.

Eminent jurist și un om de o frumusețe morală desăvârșită, el s-a remarcat prin activitatea și atitudinea de la catedră, cât și în afara sferei profesionale.

Profesorul universitar doctor Ioan Muraru, șeful catedrei de drept constituțional, a murit pe 22 decembrie 2021.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

„Plecarea sa lasă un imens gol în cultura juridică românească. Prietenii săi, colegii și studenții îi vor păstra vie imaginea sufletului său nobil.”, au transmis reprezentanții Universității Nicolae Titulescu din București. „A plecat la cele veșnice, lăsând în urmă regrete și amintiri de neșters. Chipul său luminos va rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, iar generozitatea sa, umanismul său vor servi ca model demn de urmat pentru multe generații de absolvenți ai facultăților de drept din România.”

 „Și-a închinat întreaga existență sublimei și nobilei aspirații de păstrare și valorificare a valorilor identitare, cu dăruire, modestie și abnegație, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pe altarul și în spiritul Constituției.”, au transmis foșii colegi de la Curtea Constituțională”. „Adevărat etalon al profesionalismului dedicat idealului democratic european, întru servirea cu dăruire a statului de drept, istoria dreptului românesc îi păstrează o cuvenită amintire. Membrii Curţii Constituţionale şi toţi cei care au avut privilegiul de a-l fi cunoscut și de a fi lucrat împreună cu domnul prof.univ.dr. Ioan MURARU îi vor purta o binemeritată prețuire și o neştearsă amintire.

Un om valoros

Profesorul universitar doctor Ioan Muraru face parte din galeria oamenilor de valoare din comunitatea dolheșteană: medicul Mariana Sigmund, profesoara și interpreta Maria Tanasă, profesorul Valeriu Sandovici, magistratul Vasile Timofte.

Ioan Muraru s-a născut la data de 2 septembrie 1938 în satul Dolheștii Mari din comuna Dolhești.

Cursurile școlii primare și generale le-a urmat în satul natal. Fost absolvent al Colegiului „Nicu Gane”, promoția 1955, Ioan Muraru își continuă studiile la Facultatea de Drept a Universității București, și le încheie în anul 1959.

Și-a construit o carieră impresionantă, marcată de un înalt profesionalism. Erudit, inteligent, meticulos și echilibrat Ioan Muraru devine profesor doctor și ajunge pe cele mai înalte trepte ale profesiei prin prestanță și consecvență.

După absolvirea Facultății, a lucrat o scurtă perioadă ca procuror stagiar (1959-1960). Apoi, în anul 1960, a fost angajat în învățământul superior la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a urcat pe rând treptele ierarhiei didactice: preparator, asistent, lector, conferențiar și, din anul 1991, profesor universitar de drept constituțional și instituții politice.

În anul 1972 obține titlul științific de doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar trei ani mai târziu încheie cursuri postuniversitare de limbi străine la Universitatea din București.

Între anii 1992-1994 devine șeful Catedrei de Drept public, iar mai târziu conducător științific de doctorat la Facultatea de Drept.

Președinte al Curții Constituționale și Avocat al Poporului

Un om de o certă valoare, profesorul doctor Ioan Muraru este cooptat ca membru în Comisia de redactare a legii electorale din 1990, membru în Comisia parlamentară pentru redactarea proiectului Constituției României (1990-1991), membru în Comitetul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului și membru al Senatului Universității din București.

În anul 1992 este numit judecător la Curtea Constituțională a României pentru un mandat de 9 ani.

De asemenea, în perioada 1995-1998, a îndeplinit funcția de președinte al Curții Constituționale.

În anul 2000, a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

Ioan Muraru este ales în octombrie 2001, de către Senatul României, în funcția de Avocat al Poporului și reales de către Parlamentul României, în mai 2006, pentru un mandat de cinci ani.

Un profesor distins la propriu și la figurat

Profesorul universitar doctor din comuna Dolhești este autor de manuale, cursuri și monografii și a peste 100 de studii de Drept constituțional, printre care Constituția României – comentată și adnotată (1992) – în colaborare cu Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Florin Bucur Vasilescu, Ioan Deleanu și Ioan Vida; Dreptul parlamentar românesc (1994, 1995 și 2005) – în colaborare cu Mihai Constantinescu; Drept constituțional și instituții politice, 2 vol. (2003, 2006) – în colaborare cu Elena Simina Tănăsescu, „Despre constituție și constituționalism” (2006).

Ioan Muraru a organizat un Centru de Drept Constituțional și Instituții Politice, al cărui director este, pe lângă Facultatea de Drept a Universității din București, care colaborează pe linie științifică cu centrul similar de la Universitatea Paris din Sorbona.

Pentru activitatea sa științifică, prof. dr. Ioan Muraru a obținut nouă distincții:

Titlul de conferențiar universitar evidențiat (1984);
Diploma de merit pentru importanta contribuție la edificarea statului de drept din România, conferită de Uniunea juriștilor democrați din România și revista „Palatul de Justiție” (1992);
Premiul „Mircea Manolescu” pe anul 1994;
Diploma de onoare și medalia Justiției Române (1995);
Medalia Tribunalului Constituțional din Madrid (1996);
Ordinul de merit al Republicii Venezuela (1996);
Premiul „Istrate Micescu”, acordat de Uniunea Juriștilor din România (2000);
Ordinul Național „Pentru merit în grad de Mare Cruce”, acordat de Președintele României (2000).

ȘTIRI