Accesări: 762

Făuritorii de frumos din școlile românești au un loc unde își pun în valoare talentul, gândurile și viziunea. Se numește Festivalul Autumnal de Limbă și Literatură sau F.A.L.L. Este un proiect educațional care promovează creațiile în materie de eseu, literatură și desen ale elevilor din ciclurile gimnazial și liceal.

Inițiat de profesoara Adina Popa, de la Școala Gimnazială Preutești (structura Basarabi), festivalul este, de fapt, un concurs ce reunește un volum important de lucrări, idei și culori așternute la vreme de toamnă, adunate din aproape toată țara și care sunt evaluate de un juriu.

Proiectul s-a bucurat de succes încă de la prima ediție și, de curând, s-a încheiat și cea de a doua ediție la care au participat 800 de elevi din județul Suceava și din alte 32 de județe.

Concursul F.A.L.L. are trei secțiuni principale: creație literară, eseu și creație plastică. Pentru primele două secțiuni se acceptă lucrări în limbile română, engleză, franceză și rusă.

Multe dintre creațiile elevilor au atras atenția prin valoarea conținutului. Așa se explică și faptul că 181 dintre participanți au fost premiați.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Din Fălticeni și zona Fălticeni s-au remarcat elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane”, Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” din Boroaia și Școala Gimnazială Preutești.

Lucrările au fost jurizate de un grup de profesori din București, Iași, Suceava și Preutești, mai exact profesor drd. Marieta Voinea (Universitatea din București), profesor Cristian Fetcu (Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava), director adjunct profesor Gabriela Dumbrăvanu, profesor Oana Mocanu și profesor Delia Rusu de la Școala Gimnazială Preutești și artistul plastic Marina Pișta (Facultatea de Arte Vizuale și Design de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași).

Din aceeași comisie a făcut parte și profesoara Marina Stoupnitskaia de la Universitatea Federală din Vladivostok (Rusia).

„Festivalul Autumnal de Limbă și Literatură F.A.L.L. își propune să aducă în atenția elevilor toamna în culturile română, engleză, franceză și rusă, ca sinestezie și mix de emoții, ca univers liric autumnal.”, exprimă autoarea proiectului, profesoara Adina Popa. „Provocăm elevii, dar nu numai pe ei, să se îndrăgostească (to fall in love) de literatură într-o lume digitalizată, în care lectura și scrisul rămân resursele revelatorii ale umanului. Proiectul educațional este conceput pentru a crește interesul elevilor pentru cultura scrisă și modalitățile de oglindire a acesteia în artele plastice.”

Profesoara Adina Popa

Concursul are trei secțiuni principale: Creație literară, Eseu și Creație plastică. Pentru primele două secțiuni se acceptă lucrări în limbile română, engleză, franceză și rusă.

Pe durata festivalului se desfășoară și chestionare pe internet realizate în direct, pe platformele Kahoot și Quizizz, precum și ateliere de scriere creativă și un simpozion pentru profesori.

Pentru ca dimensiunea acestui proiect să fie oglindită la adevărata lui valoare, lucrările tuturor elevilor premiați la cele trei secțiuni, precum și materialele prezentate de profesori în cadrul simpozionului vor fi publicate în volume cu ISBN.

Coordonatoarea proiectului, profesoara Adina Popa, subliniază faptul că Festivalul Autumnal de Limbă și Literatură reprezintă oportunitatea realizării unor acțiuni instructiv-educative extracurriculare complexe, cu implicarea activă a elevilor și cadrelor didactice, a scriitorilor și artiștilor plastici și cu un ecou important în rândul comunității locale, naționale și internaționale.

Partenerii ediției au fost D.G.A.S.P.C. Suceava și Asociația Intermediat Nice Roumanie (Franța).

Concursul F.A.L.L. din cadrul Festivalului Autumnal de Limbă și Literatură – F.A.L.L. este un proiect educațional înscris în C.A.E.N – C.A.E.J. pag.11, C3. Domeniul cultural-artistic: literatură, aprobat prin OMEN nr. 3016/09.01.2019 și organizat de Școala Gimnazială Preutești, profesor coordonator Adina Popa.

Toate rezultatele Concursului pot fi consultate pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/Festival-Autumnal-de-Limba-si-Literatura-FALL-557986784638177/

Ediția a III-a se va desfășura în perioada septembrie-noiembrie 2020 online, pe platformele Quizizz, Kahoot și eTwinning și în mod direct la Școala Gimnazială Preutești și la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, sub certificare eTwinning și cu participarea unor scriitori de renume.

Înscrierile vor începe în iunie 2020, în urma unui anunț făcut în prealabil.

Lista câștigătorilor pe zona Fălticeni

Secțiunea Eseu (limba și literatura română)

  • Pricop Miruna, clasa a XI-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul III, prof. coord. Munteanu Carmen

Secțiunea Eseu (limba și literatura franceză)

  • Călin Raluca Ioana, clasa a XI-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul I, prof. coord. Rădulescu Liliana
  • Nistor Paula Loredana, clasa a X-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul II, prof. coord. Rădulescu Liliana
  • Haliga Maria Cătălina, clasa a X-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul III, prof. coord.
  • Pricop Miruna, clasa a XI-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul III, prof. coord. Munteanu Carmen
  • Robescu Cercel Roxana, clasa a XII-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, mențiune, prof. coord. Rădulescu Liliana

Secțiunea Creație literară, Poezie (limba și literatura franceză)

  • Popa Maria, clasa a XI-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul III, prof. coord. Rădulescu Liliana
  • Avădăni Elena, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Vasile Tomegea”, Boroaia, premiul I prof. coord. Berariu Maria

Secțiunea Creație plastică

  • Iuliuță Nichita, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, premiul I, prof. coord. Carmen Munteanu
  • Rotariu Diana, clasa a V-a, Școala Gimnazială Preutești, jud. Suceava, premiul I, prof. coord. Dumbrăvanu Gabriela

ȘTIRI