Fapte bune în Săptămâna Verde. Elevii școlii din Rădășeni au plantat pomi fructiferi într-o livadă din satul natalEducație

Fapte bune în Săptămâna Verde. Elevii școlii din Rădășeni au plantat pomi fructiferi într-o livadă din satul natal

       Accesări: 903

Atitudini sănătoase și grijă față de natură. Acestea au fost ingredientele unei acțiuni desfășurate în „Săptămâna Verde”, cea dinaintea vacanței de Paști, de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu” Rădășeni. Cei mici au fost invitați să planteze pomi fructiferi, puieți care, cândva, îi vor răsplăti cu fructe delicioase.

Activitatea, denumită „Să iubim și să protejăm livezile”, s-a desfășurat vineri, iar elevii s-au bucurat nespus de fiecare moment.

Chiar dacă vremea se anunța ploioasă, razele soarelui au stat pe cer pentru câteva ore, timp în care micuții și-au pus mănușile pe mâini și au plantat puiet după puiet.

Au fost harnici și au plantat 80 de pomișori fructiferi care fac parte dintr-o viitoare cultură ce întinde pe șapte hectare.

Asistați de profesori, elevii școlii din Rădășeni au plantat fapte bune, ale căror muguri vor răsări nu peste mult timp.

Codrin Benta

Acțiunea din „Săptămâna Verde” este rod al unui parteneriat educațional încheiat între Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădășeni și Ferma pomicolă „Fructul Bucovinei” Rădășeni.

Considerată patria mărului, comuna Rădășeni s-a îmbogățit în prag de sărbători cu pomi fructiferi care, în timp, vor și o sură importantă de oxigen.

Profesorul Cozmin Mercore, directorul unității de învățământ, conchide că „livada a fost și continuă să fie într-o strânsă legătură cu oamenii locului. Prin sângele fiecăruia curge o istorie în agricultură.”

Obiectivele acestei acțiuni au fost atinse.

Copiii s-au bucurat de natură, iar natura se bucură acum de faptele lor, un dublu câștig obținut cu puțin efort.

Cadrele didactice s-au asigurat că experiența din livadă îi va aduce pe elevi mai aproape de natură, conștientizând, astfel, legătura om-mediu înconjurător.

De menționat că la activitate au participat elevii învățământului primar, cei mai mici și harnici pomicultori din Rădășeni.

Aceștia și-au lăsat la propriu amprenta în livadă, dând o palmă „verde” cu mama natură.

Cum truda nu rămâne nerăsplătită, la finalul activității, elevii au fost răsfățați cu salată de fructe și suc de mere. Acestea au conținut fructe recoltate din cultura livezii Fructul Bucovinei.

Micuții pomicultori au plecat cu promisiunea că se vor întoarce anul viitor să-și revadă copacul plantat.

Activitatea a fost organizată la inițiativa profesorului Danusia Grumăzescu, în colaborare cu profesorii Cozmin Mercore, Ana Iordachi, Elena Amarandei, Parmena Murariu, Elena Manolache, Oana Potolea și administratorii livezii pomicole, inginerii Gabriela Grumăzescu și Lucian Buhlea.

În partea de organizare s-au implicat foști elevi, actuali studenți, formați la școala din Rădășeni.
Este vorba despre Andreea, Andrei, Ecaterina și Sebastian Grumăzescu, generații diferite, cu o pasiune comună: să dea viață pământului.

ȘTIRI