Eveniment memorabil în comuna Bogdănești. Folclorul autentic s-a aflat la Festivalul „Comori de suflet românesc”Rural

Eveniment memorabil în comuna Bogdănești. Folclorul autentic s-a aflat la Festivalul „Comori de suflet românesc”

       Accesări: 1376

Primăvara deschide sezonul manifestărilor artistice. Un eveniment memorabil s-a desfășurat duminică în comuna Bogdănești, localitate unde tradițiile sunt la loc de cinste. Acesta este unul dintre motivele peNtru care reprezentanții Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava au ales să organizeze aici Festivalul concurs „Comori de suflet românesc”.

Este vorba de etapa zonală, unde au participat formații reprezentative din mediul rural arondat municipiilor Fălticeni și Suceava.

Ajunsă la ediția a XVIII-a, manifestarea s-a desfășurat la Căminul Cultural, în sectorul organizatoric fiind implicată și Primăria comunei Bogdănești.

Pe scena festivalului au evoluat formații folclorice din Mălini, Dolhești, Râșca, Liteni, Fălticeni, Neagra Șarului, Broșteni și Moara.

Gazdele au fost reprezentate de grupurile „Notițele” și „Bogdana”, care, la fel ca și restul participanților, au fost răsplătite cu aplauze.

Primarul Cristian Sopon a subliniat valoarea festivalului, dată de participanți, mulțumind tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment pe care l-a descris drept memorabil.

„Am avut onoarea de a fi părtași la un eveniment memorabil, ce a avut loc în comuna noastră!

Festivalul concurs „Comori de suflet românesc”, ajuns la ediția a XVIII-a, a adus pe meleagurile noastre, formații de mare valoare, care ne-au încântat sufletul cu jocul, cântările și voia bună.

Mulțumim celor din cadrul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – direcție a Centrului Cultural Bucovina și Consiliului Județean Suceava, care a fost de acord ca, frumoasa manifestație să se desfășoare în localitatea noastră. Mulțumim tuturor participanților, onoratului juriu și nu în ultimul rând, tuturor celor care ne-au încântat cu prezența!”, a spus primarul comunei Bogdănești.

„Țin de asemenea, să felicit în mod special, grupul „Notițele” și grupul „Bogdana”, formații cu inimă bogdăneșteană, precum și pe coordonatorii acestora, domnul învățător Ion Costan și domnul Mihai Aerinei, pentru modul exemplar în care s-au implicat și pentru devotamentul de care dau dovadă!

În același timp, transmit pe această cale mulțumiri echipei din primărie pentru sprijin și ajutor în organizarea festivalului!

Un festival al valorii și tradiției

Festivalul concurs se adresează copiilor (până la vârsta de 15 ani), școlilor cu educație vocațională, așezămintelor culturale, formațiilor artistice ale minorităților și formațiilor consacrate.

Manifestarea pune accent pe păstrarea obiceiurilor, a portului și repertoriului sucevean și are un caracter educativ pentru artiștii amatori din lumea satului și are ca obiective promovarea folclorului autentic, readucerea instrumentelor tradiționale în atenția instrumentiștilor, în special a celor tineri, precum și reunirea lor sub forma tarafului tradițional, ca formație de acompaniament pentru grupurile folclorice.

Concursul se desfăşoară în două etape: faza zonală şi faza finală.

Faza zonală va aduce pe scenă formaţii din toate localitățile celor șase szone ale judeţului.

În această etapă a concursului vor fi selectate formaţiile cu cel mai bun nivel de prezentare pentru faza finală. Formațiile, până la faza finală, vor beneficia de sprijinul specialiștilor Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CCPCT), în vederea perfecționării programului artistic.

Faza finală va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” ce se va desfășura în luna iulie 2022, la Câmpulung Moldovenesc, unde vor participa câștigătorii locurilor I de la fazele zonale.

Festivalul județean „Comori ale sufletului românesc” datează din anul 2002, fiind înființat la inițiativa unor personalități locale, din dorința de a promova valorile folclorice din județul Suceava.

ȘTIRI