Eveniment literar la Fălticeni. Profesorii Ioan Caulea și Lucian Mușet lansează un volum de poezii și un romanLocal

Eveniment literar la Fălticeni. Profesorii Ioan Caulea și Lucian Mușet lansează un volum de poezii și un roman

       Accesări: 497

Toamna bogată în evenimente culturale. Două noi lansări de carte sunt anunțate pentru acest sfârșit de săptămână. Fălticenenii sunt invitați sâmbătă, 23 septembrie, să cunoască două opere proaspăt ieșite de sub tipar ale unor autori locali. Profesorii Ioan Caulea și Lucian Mușet vor prezenta un volum de poezii și un roman.

Evenimentul literar va începe la ora 12 și va avea loc la Galeria Oamenilor de Seamă.

Profesoara Lenuța Rusu va fi moderatoare întâlnirii.

Introducerea în universul celor două două cărți va reveni psihologului Iulia Gângă și profesoarei Nora Bulboacă.

Ioan Caulea va supune atenției volum de debut în poezie, intitulat „Arabescuri”, în timp ce Lucian Mușet va aduce în fața audienței romanul „Orașul cerului”.

Mahanu Design

În invitația adresată iubitorilor de literatură din Fălticeni, autorii spun că „în ziua unui eveniment astrologic semnificativ – echinocțiul de toamnă, care marchează trecerea către sezonul rece și o schimbare majoră în balanța forțelor din cosmos, când ziua și noaptea au o durată egală, ei au onoarea și bucuria de a oferi publicului o parte din trăirile lor, transpuse în cuvinte.”

Volumul de poezii „Arabescuri”

Lansarea volumului de debut al fălticeneanului Ioan Caulea s-a făcut, vineri, 25 august 2023, în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului de Literatură ”Panorama” de la Ghelari, județul Hunedoara, având ca locație o carieră unde se ajunge pe Drumul de marmură din Ținutul Pădurenilor.

Pe lângă ineditul decorului natural, prezentarea publică a volumul „Arabescuri” s-a bucurat de prezența a numeroși scriitori, poeți și critici veniți din toată țara la invitația Editurii Castrum de Thymes din Timișoara.

Poetul Daniel Luca notează că „Ioan Caulea debutează în forță și îi doresc mult succes pe plan literar, cu convingerea că va recidiva în poezie cu un nou volum cât de curând”.

Criticul literar Cristian-Paul Mozoru este de părere că “Arabescuri, volumul prin care Ioan Caulea debutează, este, într-adevăr, un punct de pornire care se îndreaptă spre semi-necunoscut, dar este totodată și acel start care printr-o geometrizare bine imaginată și calculată își găsește repede traiectoria așezându-se astfel confortabil și încrezător, așteptând ca Timpul să se pronunțe și asupra-i după cum deja dovedește că o merită”.

Scriitorul Daniel Marian concluzionează, la rândul său: „Răspicat și fastuos, discursul escaladează dincolo de ritmul jocurilor demonstrative, exasperat de repetarea aceluiași ritual ca o lovitură de pedeapsă. Evul protocolar a luat sfârșit când Ioan Caulea descinde pe teritoriul poeziei cu îndrăznețele sale “Arabescuri”, revizuind unele moduri de raportare existențială”.

Romanul „Orașul cerului”

În fiecare dintre noi există o versiune de care nu ne place, care ne-am dori să nu existe, să nu fie cunoscută de ceilalți. Iar acea versiune, „umbra” noastră, ne va îngreuna existența până când vom accepta că suntem ceea ce suntem și datorită ei.

„Orașul cerului” este mai mult decât un roman. Este o carte pentru cei care, ca și personajul principal, ajung în punctul zero, în stația intermediară, în care se întreabă: „Ce fac mai departe? Mă întorc la ce știu sau încerc un alt drum?”. Iar când a doua opțiune e susținută de resursele interioare, materializate în diferite personaje fără nume, cu siguranță că lucrurile vor lua turnura sănătoasă.

„Orașul cerului” este o carte pentru cei care sunt pregătiți să stea față în față cu propria umbră și cu propria dependență. De orice fel ar fi ea.

Este un posibil instrument de lucru în procesul de vindecare. Nu doar pentru „eroul” poveștii ci pentru fiecare dintre noi.

ȘTIRI