Eveniment în comuna Drăgușeni. Mascați și urători din trei județe au venit la Festivalul de datini pe stil vechiRural

Eveniment în comuna Drăgușeni. Mascați și urători din trei județe au venit la Festivalul de datini pe stil vechi

       Accesări: 3271

Manifestare organizată la hotarul dintre ani. Mascații și urătorii au sosit și anul acesta la Festivalul de obiceiuri și datini pe stil vechi din comuna Drăgușeni. 10 formații și cete din trei județe, Suceava, Iași și Neamț, au adus în atenția localnicilor cele mai frumoase tradiții de iarnă din satele moldovenești.

Ediția din acest an s-a desfășurat joi, 13 ianuarie (31 decembrie stil vechi), în Ajunul Anului Nou, în condițiile specifice pandemiei de coronavirus, localitatea fiind în scenariul verde.

Autoritățile locale s-au pregătit din timp și au făcut tot posibilul ca evenimentul să decurgă fără probleme.

Echipaje din cadrul Detașamentului de Jandarmi Fălticeni și ai SPR Vadu Moldovei au fost prezente pentru asigurarea măsurilor de ordine publică.

Festival al diversității obiceiurilor de iarnă

La ediția 2021 au participat mascați și urători din Bogdănești, Vadu Moldovei, Dolhești, Corlata, Mirosloveșți, Răucești, Oglinzi, Hânțești, Fântânele.

Formațiile au evoluat pe scena din parcul central.

Până ca spectacolul așteptat să înceapă, invitații și-au făcut „încălzirea” în parcarea Hanului din Drăgușeni, unde au loc repetiții scurte dinaintea evenimentului. Apoi s-au încolonat pentru parada din ajunul Anului Nou.

Manifestarea din comuna Drăgușeni și-a respectat statutul dobândit în timp, acela de eveniment dedicat diversității obiceiurilor străbune din perioada iernii.

Primari cu obiceiuri (stră)bune

La miezul zilei, formațiile de mascați și cetele de urători au pornit din centrul comunei cu veselie, urături, sunete de tobă, fluiere și trompete spre parcul central.

Aici au fost salutați de primarul Vasile-Lică Cepoi și un public numeros, iubitor de tradiții autentice românești. Spectatorii s-au bucurat de fiecare reprezentație în parte, jocul urșilor de la Vadu Moldovei, jocul caprelor de la Bogdănești, jocul babelor de la Miroslovești, cel al țiganilor, al cerbului de la Corlata, cât și cel al căiuților de la Hânțești.

Un moment aparte l-a constituit prezența Străjerilor de la Dolhești, cu un program în care au alternat urăturile și scenele amuzante.

Deosebite au fost și reprezentațiile celor la Miroslovești, Bogdănești și Vadu Moldovei, cu un amalgam de tradiții și obiceiuri prezentate fără cusur.

Demn de remarcat este și prezența primarilor Cristian Sopon (Bogdănești) și Bogdan Amariei (Vadu Moldovei), în postura de urători. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, cei doi edili au participat la programul realizat de propriile formații.

Dacă urătorii din Bogdănești, îmbrăcați în cojoace albe, au buciumat, au tras buhaiul, au urat și fluturat steagul României, cei din Vadu Moldovei, costumați în sumane, au sunat din zurgălăi, au bătut tobele, au pus urșii la joc și au urat cât pentru un an întreg.

La finalul evenimentului, primarul Vasile-Lică Cepoi a mulțumit tuturor participanților, urători, mascați, publicului, dar și forțelor de ordine, celor care s-au implicat în desfășurarea manifestării.

Edilul și-a exprimat speranța că anul care urmează va fi mai bun, urându-le celor prezenți multă sănătate și bucurii.

Festivalul de datini și obiceiuri pe stil vechi a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Drăgușeni în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, reprezentat de solistul Călin Brăteanu.

ȘTIRI