Eveniment de suflet în comuna Cornu Luncii. Autoritățile, militarii și localnicii l-au omagiat pe eroul din PăiseniEveniment

Eveniment de suflet în comuna Cornu Luncii. Autoritățile, militarii și localnicii l-au omagiat pe eroul din Păiseni

       Accesări: 1897

Ocupă un loc aparte în sufletul neamului românesc. Eroii și veteranii militari sunt prețuiți în mod deosebit în comuna Cornu Luncii, unde în fiecare sat este ridicat câte un moment în cinstea acestora, iar în centrul localității există un Panteon dedicat celor peste 300 de eroi ai acestor locuri. Pentru că pe 11 noiembrie este sărbătorită Ziua Veteranilor, autoritățile locale au organizat un eveniment de suflet, închinat eroului din Păiseni.

Manifestarea comemorativă s-a desfășurat sâmbătă la monumentul ridicat în satul natal al sublocotenentul p.m. Ioan Grosaru, în amintirea și spre cinstirea subofițerului căzut pe teatrul de operațiuni din Irak.

Primăria Comunei Cornu Luncii este organizatorul acestui eveniment, derulat împreună cu Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor de Război cu Dizabilități.

La eveniment au participat senatorul George Mîndruță, subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, vicepreședinte Vasile Tofan, generalul (r) Marius Crăciun, generalul (r) Ion Burlui, numeroși ofițeri de rang înalt aflați în activitate, în rezervă sau retragere, militari, elevi ai Colegiului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, profesori ai școlilor din comuna Cornu Luncii, elevi și localnici.

Codrin Benta

Ca gest al iubirii și respectului față de patrie, localnicii și invitații au purtat eșarfe și cocarde tricolore.

Manifestarea a început cu onorul gărzii militare și intonarea Imnului Național al României.

Gheorghe Fron le-a adresat tuturor invitaților un cuvânt de bun venit, explicând semnificația zilei de 11 noiembrie.

Au urmat discuri ale oficialităților, dar și oferirea unor distincții acordate unor ofițeri de rang înalt.

Un sobor de preoți au oficiat slujba de pomenire pentru eroul Ioan Grosaru, după care au fost depuse coroane de flori de către oficialități, militari și veterani.

Edilul comunei Cornu Luncii a înmânat patru titluri de „Cetățean de Onoare”, printre cei distinși fiind și generalul în rezervă Marius Crăciun, originar din Fălticeni, dar și soția acestuia.

În cadrul aceluiași eveniment au avut loc alte două momente emoționante, în care primarul Gheorghe Fron le-a înmânat directorilor școlilor din comuna Cornu Luncii câte un „Hrisov de danie”, prin care au transferat monumentele eroilor unităților de învățământ pentru ca tânăra generație să fie mai aproape de eroii localității.

Elevii au susținut un program artistic, cu cântece de cătănie și poezii patriotice, răsplătit cu aplauze de către toți invitații.

În cadrul evenimentului a fost reamintită jertfa eroului poet din Păiseni, sora acestuia primind din partea generalului (r) Ioan Burului, președintele Asociației Cultul Eroilor, medalia de onoare, care denotă prețuirea față de sublocotenentul p.m. Ioan Grosaru.

Printre cei care au primit medalii de onoare se mai numără primarul Gheorghe Fron, preotul Puiu Florea (preotul pompier, cum îi spun oamenii locului) și maistrul militar principal (rtr.) Dumitru Davidel.

Edilul comunei Cornu Luncii a primit, în mod simbolic, și un tricolor, din partea maistrului militar principal (rtr.) Dumitru Davidel, ca semn al prețuirii față de primarul Gheorghe Fron, care îi cinstește într-un mod aparte pe eroii militari și veteranii de război din localitate.

Ceremonia comemorativă s-a încheiat cu defilarea militară.

ȘTIRI