Distincție de vrednicie pentru preotul paroh Adrian Brădățanu. Î.P.S. Calinic i-a acordat Ordinul „Mușatinii”Religie

Distincție de vrednicie pentru preotul paroh Adrian Brădățanu. Î.P.S. Calinic i-a acordat Ordinul „Mușatinii”

       Accesări: 3489

Un gest de prețuire profundă, la ceas de sărbătoare. Preotul Adrian Brădățanu, parohul Bisericii Adormirii Maicii Domnului din municipiul Fălticeni, și-a încheiat ziua liturgică cu un dar și, în același timp, un onorant titlu de vrednicie pentru spațiul sacerdotal. Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei, i-a acordat Ordinul „Mușatinii”, onoare ce i-a revenit Prea Sfințitului Damaschin.

Distincția încununează cei 24 de ani de preoție, desfășurați la parohia Bisericii Adormirii Maicii Domnului.

Textul gramatei a fost adus la cunoștința celor prezenți de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, cel care, de altfel, l-a propus pe preotul paroh pentru acest ordin eparhial.

Distincția este recunoașterea unei activități prolifice desfășurate de preotul Adrian Brădățanu, mereu preocupat pentru înfrumusețarea bisericii, conservarea valorilor și tradițiilor ortodoxe, mereu preocupat să-i ajute pe oamenii din jurul său.

Cu sufletul încărcat de emoție, parohul Bisericii Adormirii Maicii Domnului i-a mulțumit soției lui, preoteasa Elena, pentru sprijin și înțelegere, spunând că Ordinul „Mușatinii” este al tuturor celor care aparțin de acest sfânt lăcaș.

Codrin Benta

Aici slujește alături de fratele său, Teodor, preotul Adrian Brădățanu amintind că tatăl lor, regretatul protopop de Fălticeni, Gheorghe Brădățanu, un prieten și apropiat al Înalt Prea Sfințitului Pimen, le-a insuflat dragostea pentru biserică și pentru Hristos.

Distincția de vrednicie i-a fost acordată astăzi, 7 mai.

Momentul s-a derulat la finalul Sfintei Liturghii, cu ocazia unei sărbători jubiliare, când s-au împlinit 200 de ani de la punerea pietrei de temelie la Biserica Adormirii Maicii Domnului.

Prea Sfințitul Damaschin l-a îmbrățișat părintește pe preotul Adrian Brădățanu, adresând un gând bun nu doar cu ocazia sărbătorii Învierii, ci și pentru activitatea desfășurată în toți acești ani în cadrul bisericii.

Adrian Brădățanu a fost hirotonit diacon în satul natal, Pâraie, comuna Mălini, în anul 1996, la vârsta de 20 de ani. Studiază muzica la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, apoi devine absolvent al Seminarului Teologic din Suceava, prima generație (1996). Mai târziu, în anul 2001, finalizează studiile la Facultatea de Teologie din București.

Urmează un master în teologie, la Universitatea din Oradea (2015).

Începând cu anul 2000 este preot co-slujitor la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Fălticeni, iar din anul 2001 este numit parohul al bisericii.

Biserica va fi resfințită în anul 2010, de Arhiepiscopul Pimen, la finalizarea lucrărilor de reabilitare capitală, care au durat 10 ani, lucrări care au inclus realizarea unei noi picturi murale, schimbarea tâmplăriei, restaurarea strănilor și consolidarea structurii, renovări exterioare, inclusiv la acoperiș și structura clopotniței.

În ultimii patru ani au fost efectuate lucrări de înfrumusețare ale catapetesmei, ușilor împărătești, strănilor Mântuitorului și Maicii Domnului, iconostaselor cu icoane mai vechi și mai noi, restaurate și îmbrăcate cu foiță de aur.

În ultimii 14 ani, în perioada 2010 – 2024, munca preotului s-a concentrat pe construirea unei capele la cimitirul parohial (cartierul Maior Ioan), renovarea casei parohiale și curții bisericii și realizarea unei noi case praznicale.

Preotul Adrian Brădățanu speră ca pe viitor să obțină fonduri pentru restaurarea icoanelor de pe catapeteasmă, vechi de aproape 200 de ani, costurile fiind foarte ridicate pentru astfel de lucrări.

Parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului s-a remarcat nu doar prin activitatea liturgică și bisericească, ci și pe latura filantropică, fiind inițiatorul mai multor campanii pentru ajutorarea copiilor și bătrânilor nevoiași.

ȘTIRI