Cum să ajungi în inima celorlalți! Iată cinci pași esențiali și eficienți în relația cu cei de lângă tineDiverse

Cum să ajungi în inima celorlalți! Iată cinci pași esențiali și eficienți în relația cu cei de lângă tine

       Accesări: 1203

De multe ori avem nevoie în viață de ajutorul celorlalți, fie că-l cerem, fie că nu. Avem nevoie, de la simpla lor prezență, susținere emoțională sau ghidaj, până la acțiuni concrete, palpabile. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, ca să putem fi ajutați, ghidați sau susținuți, este important ca persoanele din jur să știe măcar minimal ce simțim, gândim și de ce avem nevoie concret, descris în termeni cât mai simpli și preciși.

Specialistul afirmă că persoanele din jur au nevoie de o bucățică din adevărul nostru și de o bucățică de contribuție din partea noastră, prezența fizică, timp, energie, răbdare, încredere, ca să știe cum ne pot ajuta concret.

Pentru că fiecare ajutor presupune contribuție din ambele părți, ajutorul este un drum pe care ne întâlnim la mijloc.

Uneori suntem tentați să parcurgem noi mai mult din drum, alteori suntem tentați să-l lăsăm pe celălalt, uneori pentru că așa ne-am obișnuit, alteori pentru că așa este situația; însă, de fiecare dată, este necesar să-l ajutăm pe cel de lângă noi să ne ajute, adică să parcurgem și noi o bucățică din drumul unul spre celălalt.

Psihologul Laura Maria Cojocaru susține că orice interacțiune umană reușită presupune o „muncă de echipă”, o contribuție conștientă și intenționată la fructificarea plenară a momentului.

Mahanu Design

5 pași până în interiorul inimii celui din jur

Specialistul afirmă că putem parcurge cinci pași în relația cu ceilalți astfel încât această să fie una eficientă:

  1. Acordarea unei doze de încredere persoanei și informației oferite de ea.

2. Sinceritate și deschidere în privința informațiilor relevante pentru ajutorul cerut.

3. Căutarea și acceptarea sincerității din partea celeilalte persoane, chiar dacă nu-ți „cântă-n strună” (sau tocmai din acest motiv!).

4. Acordarea unei perioade de timp suficiente pentru exersarea noilor informații și pentru a putea observa începutul unei schimbări sau îmbunătățiri dorite.

5. Starea de recunoștință față de interacțiune, persoană, informație, timp și energie împărtășite, deoarece acest sentiment ne menține cu atenția pe plusuri, pe ce știm, avem, putem deja și pe ce putem învăța sau avea.

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică.

A studiat natura minţii umane, urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială.

De peste 10 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi formări în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

ȘTIRI