Cristina Buta devine primul profesor din Fălticeni admis într-un program educațional al Agenției Spațiale EuropeneEducație

Cristina Buta devine primul profesor din Fălticeni admis într-un program educațional al Agenției Spațiale Europene

       Accesări: 6388

Învățarea nu se oprește niciodată. Educația nu se referă doar la școala formală, la manuale și la bune maniere, ci și la aplicarea de metode inovative și programe de instruire pentru profesori. Cristina Buta se numără printre cadrele didactice care își dezvoltă permanent orizonturile cunoașterii, fiind implicată, totodată, în mai multe proiecte destinate elevilor de liceu care studiază în Fălticeni.

Cea mai nouă și inedită experiență și-a încheiat-o recent, bagajul de informații prețioase, urmând să fie aplicat la cursuri.

Profesoara Colegiului „Vasile Lovinescu” s-a întors recent dintr-o vizită efectuată în Belgia, unde s-a numărat printre aplicanții programului educațional desfășurat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Informația despre existența acestui proiect i-a stârnit curiozitatea, profesoara fiind invitată alături de alți profesori europeni să ia parte la atelierele de lucru ale agenției.

Profesorii selectați, 26 la număr, au venit din 12 țări membre ale agenției, în urma unui proces de selecție prin aplicații individuale, Cristina Buta fiind primul profesor din Fălticeni admis în acest program. Acesta s-a derulat între 25-26 ianuarie 2024, fiind unul din atelierele de lucru periodice pentru profesori, denumit „Teaching with Earth from space” – secondary level (învățarea despre Pământ, din spațiu, nivel secundar: gimnaziu – liceu).

La sediul agenției ESA Education au avut activități de popularizare ale științei, de predare creativă cu resurse educaționale puse la dispoziție de tehnologia spațială, navigatorul propriu EO (al Agenției Spațiale Europene), studii de caz privind gradul de acoperire cu vegetație.

În cadrul acelorași ateliere de lucru au fost explicate urmările schimbărilor climatice, ale erupțiilor vulcanice, comportamentul apelor oceanice față de încălzirea globală, construirea unor dispozitive pentru măsurarea temperaturii/presiunii, modele de activități de încercat cu elevii și competițiile pentru elevi din calendarul anual.

Cristina Buta, profesoară de geografie, spune că activitățile extrem de interesante desfășurate în Belgia, pot fi aplicate cu ușurință la orele de fizică-chimie-biologie-geografie-TIC, la alte discipline sau prin activități extrașcolare.

Agenția Europeană Spațială (ESA) își extinde programele educaționale oferite profesorilor din țările membre, care sunt structurate fie sub forma unor evenimente pe internet, fie sub forma unor sesiuni de formare de câte două zile, care au loc la sediul ESA Galaxia.

Pe lângă atelierele de lucru, profesorii incluși în program au putut vizita centrul educațional al ESA, care oferă copiilor și adulților experiențe legate de comportamentul în spațiu, sediul ESA-REDU, de unde se monitorizează sateliții lansați de ESA și celelalte programe.

Aici s-au prezentat și invitațiile pentru activități viitoare, locul unde au avut loc schimburi de idei și de bune practici.

Cristina Buta recomandă acest program tuturor profesorilor din Fălticeni și spune că experiența este una deosebită, apelurile curente și cele următoare, precum și principalele evenimente derulate sub diferite forme sunt postate pe site-ul agenției, secțiunea Education, https://www.esa.int/Education.

Mai mult, există și un program pentru copiii de vârste fragede, care cuprinde filmulețe educaționale despre spațiul cosmic, unde vedeta este mascota Paxi, urmărită în aventurile sale spațiale.

ESA (European Space Agency) a luat naștere în 1975, prin unificarea a două agenții ale Uniunii Europene (Comunitatea Europeană pe atunci) cu responsabilități complementare. În prezent are 22 state membre (dintre statele UE, Canada) și mai multe cu statut de observator.

În afară de misiunile de cercetare științifică, cyber-securitate și programe spațiale, ESA are un departament educațional, situat în Transine, Belgia.

Acesta derulează concursuri pe internet pentru tineri, programe de formare și de orientare în carieră pentru studenții de la facultățile cu profil tehnico-științific și ateliere de lucru pentru profesorii de științe și arte (STEAM).

Acțiunile sunt finanțate din bugetul ESA, alimentat prin contribuțiile statelor membre.

Cu un buget de 4,4 miliarde de euro, Agenția Spațială Europeană este a treia agenția spațială din lume, după NASA și Agenția Federală Spațialp Rusă.

Agenția Spațială Europeană își desfășoară activitatea în trei centre: Noordwijk (Belgia), Darmstadt (Germania) și Frascati (Italia).

ȘTIRI