Comunitatea din satul Bogata este în doliu. S-a stins din viață profesorul, scriitorul și omul de radio Ion MafteiLocal

Comunitatea din satul Bogata este în doliu. S-a stins din viață profesorul, scriitorul și omul de radio Ion Maftei

       Accesări: 4350

Un om valoros trece în eternitate. Profesorul, scriitorul și omul de radio Ion Maftei (Flavus) s-a stins din viață. Originar din satul Bogata, comuna Baia, el și-a închinat viața scrisului, emisiunilor de factură culturală, promovării valorilor și limbii române.

Iubit și apreciat atât în comunitatea locală, Ion Maftei i-a luminat pe cei din jurul său prin atitudinea și caracterul său.

Descris de cei apropiați ca un om deosebit, profesorul și-a lăsat amprenta asupra multor semeni pe care i-a îndrumat spre lumina bunătății.

Ion Maftei a fost, prin excelență, un intelectual, bun, modest, dar un spirit viu și care își exprima mereu iubirea față de țară și față de limba română.

Acasă la el, în satul Bogata, era respectat și prețuit de localnici. Chiar dacă locuia la Iași, profesorul Ion Maftei era mereu cu inima și gândul la locurile natale.

Ion Maftei (Flavus) s-a stins din viață la Iași, pe 12 martie 2023. Avea 85 de ani.

„L-am privit întotdeauna cu admirație pe domnul Ion Maftei. Un om de mare cultură, cu o bunătate și modestie deosebită. A fost un model pentru generația mea și pentru cei care l-au cunoscut. Un caracter puternic, modelat de frumusețea unui suflet extraordinar.

L-am respectat și iubit cu toții pentru bogăția lui sufletească și, chiar dacă era departe de casă, noi ne aminteam cu plăcere de dumnealui.”, este mesajul primarului Maria

„Originar din satul meu natal, Bogata, domnia sa este unul dintre oamenii valoroși ai acestor meleaguri, care ne-a făcut o mare cinste. Am aflat cu tristețe despre trecerea în veșnicie a domnului Maftei. Suntem cu gândul și inima alături de familie.

De acum, îl vom purta pentru totdeauna în amintirile noastre. Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l ierte!

Ion Maftei este fost absolvent al Liceului „Nicu Gane”.

Devine profesor de limba și literatura română și predă timp de patru ani, 1985 – 1989, la Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iași. Se îndrăgostește de lumea radioului, iar vocea lui intră în eter la Radio Iași.

Activează aici din anul 1996.

Devine șef al Redacției Cultură-Artă, secretar general de redacție şi consilier de programe până în anul 2005. Se remarcă ca realizator al emisiunii „Perpetuum Duminical”, însă are contribuții majore și la alte emisiuni și programe culturale de la Radio Iași.

Și-a dedicat întreaga energie creatoare profesiei de jurnalist, ascultătorilor, cititorilor, artiștilor, oamenilor de cultură și colegilor mai tineri, pe care i-a îndrumat cu bunătate și cu profesionalism, unii dintre aceștia devenindu-i colaboratori permanenți și prieteni.

Este fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ion Maftei (Flavus) era adeptul moralității și al valorilor generate de școală, credință, cultură, idei pe care le exprima mereu în interviuri și emisiuni.

Autor de poeme, profesorul și omul de radio, odrăslit în satul Bogata, lasă pentru posteritate mai multe volume de poeme, printre care și cel intitulat „Tăcerea cuvintelor”.

Suflet lumină

Fără untdelemnul sfințit
Candela arde,
Fără lună şi stele
Noaptea-i curată
Şi fără să te vadă
Sufletul se bucură
Şi se-nveleşte cu umbra ta
Care-i numai lumină.

ȘTIRI