Comuna Boroaia primește peste 20 de milioane de lei. Patru noi contracte au fost semnate de primarul Vasile BerariuRural

Comuna Boroaia primește peste 20 de milioane de lei. Patru noi contracte au fost semnate de primarul Vasile Berariu

       Accesări: 1820

Fonduri importante pentru investiții în mediul rural. Comuna Boroaia are patru noi contracte de finanțare aprobate pentru dezvoltarea localității. Valoarea acestora se ridică la peste 20 de milioane de lei

Contractele au fost semnate la începutul săptămânii de primarul Vasile Berariu, după un tur de forță la Ministerul Dezvoltării, documentele fiind parafate la București.

Proiectele vor fi implementate în perioada următoare, odată cu finalizarea procedurilor de licitație.

Finanțările sunt destinate domeniilor infrastructură rutieră, cultură, mobilitate și administrație locală.

Două dintre proiecte au amprentă „verde”.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Este vorba despre proiectul Renovării energetice pentru Căminul Cultural „Mihai Boleac”, investiție cifrată la 3,48 milioane lei, și proiectul pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin crearea de piste pentru biciclete, investiție ce se ridică la 2,05 milioane de lei.

Al treilea proiect vizează Implementarea Sistemului Inteligent de Management Local, finanțat cu 145.000 de lei.

Cel mai amplu proiect dintre toate cele patru este destinat modernizării drumurilor de interes local. Costurile se ridică la 14,82 milioane lei.

Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Vasile Berariu în prezența secretarului de stat Marcel-Alexandru Stoica.

Autoritățile comunei Boroaia au început anul 2023 în forță.

Trei proiecte de investiții sunt în derulare, pentru trei obiective din domeniul cultural, medical și educativ, investițiile fiind cifrate la 12 milioane de lei.

Căminul Cultural Moișa este completat reabilitat și va beneficia de un aspect modern și dotări pe măsură.

Un alt proiect este cel al Dispensarului Uman, aflat tot în reabilitare capitală. Clădirea este extinsă cu un etaj și va beneficia de condiții moderne pentru desfășurarea actului medical.

Al treilea șantier din Comuna Boroaia este cel unde este amenajată noua sală de sport. Obiectivul va avea 180 de locuri, vestiare, dușuri, grupuri sanitare. Sala este concepută pentru practicarea mai multor sporturi de masă.

Investiția nu este destinată doar elevilor, ci și persoanelor din afara mediului școlar care doresc să practice sportul preferat.

Modernizare drumuri interes local

  • Programul „Anghel Saligny” – 14,85 milioane lei

Proiectul prevede modernizării unui grup de patru tronsoane stradale ce însumează 8,3 kilometri lungime.
În cadrul acestuia vor fi construite două noi poduri cu două benzi de circulație peste pârâurile Seaca și Moișa.

Primarul comunei Boroaia a explicat faptul că proiectul este unul „mult așteptat de către localnici”, proiectul fiind depus și la alte organisme finanțatoare, însă administrației locale i-au fost trimise doar răspunsuri negative, deoarece nu îndeplinea anumite condiții de eligibilitate pentru finanțările europene.

Specialiștii din Ministerul Dezvoltării au creat un culoar favorabil pentru ca mai multe proiecte, inclusiv cel al administrației locale din Boroaia, să devină eligibil pentru finanțare.

Documentația a parcurs toți pașii pentru avizarea și obținerea conformității, iar pentru realizarea acesteia au fost făcute multe demersuri la Apele Române și Agenția pentru Protecția Mediului.

Din cei 14,85 milioane lei, Ministerul Dezvoltării contribuie cu 14,5 milioane de lei, iar Primăria comunei Boroaia va aloca în proiect suma de 300.000 de lei.

Modernizarea drumurilor include lucrări pe patru sectoare de drum: strada Boboceni (4,6 km), care acum este acoperită cu balast, unde vor fi construite rigole (2,4 km) și un pod, apoi tronsonul dintre strada Boroaia Vale și strada Învățător Neculai Cercel (1,17 km), unde, de asemenea, va fi construit un pod, ambele cu două benzi de circulație.

Alte două străzi, Pintileni (1,79 km) și Salcâmilor (0,77 km), sunt prinse în proiectul reabilitare. Aici este prevăzută turnarea unui strat de uzură de 6 cm, în timp ce pe primele două tronsoane amintite vor fi două straturi de asfalt, în total 10 cm grosime, deoarece nu au fost modernizate până acum.

Autoritățile locale vor lucra începând de săptămâna viitoare la documentație de achiziție publică pentru încredințarea lucrărilor și implementarea proiectului.

Reabilitare termică moderată Cămin Cultural „Mihai Boleac”

  • PNRR – 3,48 milioane de lei

Al doilea proiect este cel destinat Căminului Cultural „Mihai Boleac”. Obiectivul va fi reabilitat termic, astfel încât costurile pentru energie vor fi reduse foarte mult.

Lucrările prevăd anvelopare exterioară, preluarea și corecția apelor pluviale, la nivelul fundației și șarpantei.

Căminul Cultural din Boroaia va fi dotat cu echipamente energetice moderne. În altă ordine de idei, clădirea va fi înzestrată cu panouri fotovoltaice pentru generarea de energie electrice și termice pentru încălzirea spațiilor.

Valoarea proiectului se ridică la 3,48 milioane de lei.

După această reabilitare termică și dotare cu tehnologii verzi, Căminul Cultural „Mihai Boleac” va deveni prima clădire „verde” din comuna Boroaia.

Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde

  • PNRR – 2,05 milioane de lei

Un proiect inedit, util și îmbrățișat de comunitatea locală este cel prin care vor fi amenajate primelor piste de biciclete.

Proiectul, depus anul trecut, a fost aprobat cu indicatorii aprobați de Consiliul Local Boroaia. Asta înseamnă că specialiștii Ministerului Dezvoltării au admis fără obiecții cerințele din proiect, la nivelul indicatorilor tehnici și financiari.

Sunt prevăzute amenajarea unei piste de trei kilometri.

Tronsonul destinat bicicletelor va fi realizat în satele Boroaia și Moișa, punctul de plecare fiind din centrul comunei spre Boroaia.

Planul administrației locale era ca mai multe piste de biciclete să fie amenajate pe drumurile naționale și județene din comună, însă ghidul de finanțare nu permite investiții decât la nivelul drumurilor comunale.

În același proiect, cu un buget de peste 2 milioane de lei, mai sunt incluse și două stații pentru reîncărcarea vehiculelor electrice.

Acestea vor fi amplasate în centrul comunei Boroaia.

Implementarea Sistemului Inteligent de Management Local

  • PNRRR – 145.000 de lei

Digitalizarea instituției primăriei continuă cu un nou proiect.

Procesul începea în urmă cu patru ani, atunci când localnicilor li s-a oferit posibilitatea să plătească taxele și impozitele printr-o platformă electronică.

La vremea respectivă, Comuna Boroaia era una dintre primele localități rurale care oferea facilitatea plății prin card.

Echipamente moderne vor intra în dotarea administrației locale.

Un alt proiect, tot pentru digitalizare, este depus pe altă componentă de finanțare, care va completa nevoile administrației locale pe acest capitol.

ȘTIRI