Comuna Boroaia are un nou Cetățean de Onoare. Contraamiralul de flotilă doctor (r) Ion Condur intră în galeria personalităților locale care au primit înalta distincțieRural

Comuna Boroaia are un nou Cetățean de Onoare. Contraamiralul de flotilă doctor (r) Ion Condur intră în galeria personalităților locale care au primit înalta distincție

       Accesări: 2481

Are prețuirea și recunoștința întregii comunități. Contraamiralul de flotilă doctor (r) Ion Condur, fost comandant al flotilei Marinei Militare Române, și-a încheiat cariera prodigioasă de câteva luni, însă ecourile activității de-o viață continuă să fie intense. Cu rădăcini din aceeași așezare rurală care i-a odrăslit pe învățătorul Vasile Tomegea, Neculai Cercel, Mihai Boleac, ofițerul de rang înalt este de astăzi Cetățean de Onoare al Comunei Boroaia.

Distincția i-a fost înmânată vineri, 10 iunie, în cadru festiv, de către primarul Vasile Berariu, intițiator al proiectului de hotărâre votat în unanimitate de consilierii locali.

Demn de menționat este faptul că un titlu similar este adresat și comandorului doctor (r) Marian Moșneagu, un alt fiu al comunei Boroaia, care în prezent lucrează la noua monografie a localității, intitulată „Comuna Boroaia și perpetua sa Înălțare”. Distincția îi va fi acordată în cadrul unui eveniment viitor.

Emoție, bucurie și mulțumiri

Înmânarea titlului amintit s-a dovedit un moment special, ales cu atenție de autorități care au reușit să organizeze un eveniment fără cusur.

Au participat consilieri locali, profesori, preoți, elevi și numeroși localnici.

Printre invitați s-a numărat și generalul de brigadă Ionel Postelnicu, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, considerat un prieten al comunității boroiene.

Evenimentul a pus laolaltă bucuria, prețuirea și onoarea cuvenită celor care fac cinste locurilor natale. Demn de menționat este faptul că Ion Condur nu și-a uitat obârșia și locul unde s-a format ca om.

De câțiva ani îi premiază, la final de an școlar, pe cei mai buni elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea”, iar un parteneriat stabilit cu aceeași unitate de învățământ fac posibile cristalizarea unor experiențe deosebite pentru elevi, cu incursiuni în lumea marinei, navelor, porturilor, mării, istoriei și civilizației dobrogene, locurile unde contraamiralul de flotilă doctor (r) Ion Condur a navigat în ultimii 40 de ani.

Puternic legat de locurile natale, el și-a donat uniforma de serviciu, cascheta și stiletul Muzeului Sătesc „Neculai Cercel” așezate lângă alte obiecte de preț ale unor înaintași boroieni.

Vizibil emoționat, înaintea primirii distincției, Ion Condur și-a exprimat gratitudinea pentru acest titlu onorant, care completează șirul meritelor și reușitelor pe care le-a construit de-a lungul timpului în cariera militară.

La rândul său, primarul Vasile Berariu și-a exprimat recunoștința, aprecierea și prietenia față de cel mai reputat militar boroian din Forțelor Navale Române, fost Comandant a Flotei, titlul de Cetățean de Onoare fiind un demers al firescului.

Seria discursurilor a fost încheiată de generalul de brigadă Ionel Postelnicu. Inspectorul șef al IJJ Suceava l-a descris în linii mari pe distinsul ofițer pe care l-a caracterizat drept un „exemplu pentru comunitate și un bun român”.

Născut în comuna cu cei mulți generali din România, contraamiralul de flotilă doctor (r) Ion Condur se alătură pleiadei de ofițeri de rang înalt ai acestei localități și în același timp intră în galeria personalităților comunei Boroaia formată din profesori universitari, medici, ingineri, academicieni, cercetători și ofițeri din înalte structuri militare.

ȘTIRI