Comemorarea Eroilor Revoluției. Jerbe de flori, rugăciuni și candele aprinse la mormintele eroilor din FălticeniEveniment

Comemorarea Eroilor Revoluției. Jerbe de flori, rugăciuni și candele aprinse la mormintele eroilor din Fălticeni

       Accesări: 622

Amintirea lor este și rămâne vie. Eroii Revoluției din iarna anului 1989 au fost comemorați în municipiul Fălticeni, ca gest al prețuirii față de jertfa lor pentru libertate. Autoritățile locale, demnitari, consilieri locali și reprezentanți ai partidelor politice au participat la acest eveniment desfășurat vineri, 22 decembrie.

Într-o atmosferă încărcată de liniște, organizatorii și invitații și-au adus prinosul de recunoștință în acele locuri unde eroii noștri se odihnesc într-un veșnicie.

Peste 1.100 de persoane și-au pierdut viața în decembrie 1989, un moment de cotitură în istoria românilor care a marcat sfârșitul comunismului, dar și cel al epocii Ceaușescu.

În memoria lor, dar și a celor doi fălticeneni, Ion Bute și Ionel Pascal, eroi ai Revoluției, au fost depuse jerbe de flori, numele lor au fost pomeninte slujbe de pomenire și au fost aprinse candele.

Primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, senatorii Ioan Stan și George Mîndruță, alături de consilieri locali, reprezentanți ai Poliției Municipiului Fălticeni, Detașamentelor de Jandarmi și Pompieri și cei ai Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni sunt cei care au luat parte la evenimentul amintit.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

La Monumentul Eroilor Revoluției, străjuit de elevi jandarmi, cei prezenți au depus coroane de flori, după care aceștia s-au deplasat la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi pentru a-l comemora pe tânărul militar Ion Bute, împușcat la Arad, în timp ce apăra un obiectiv. Avea doar 22 de ani.

La mormântul acestuia preotul paroh Sebastian Mogârzan a oficiat, în prezența membrilor familiei eroului fălticenean și ai oficialităților, slujba de pomenire, urmată de depuneri de coroane.

Ultimul popas a fost la mormântului lui Ionuț Pascal, care și-a pierdut viața la Revoluție pe 27 decembrie 1989. Și aici au fost săvârșite cele cuvenite unui erou al Revoluției, de preotul Cătălin Nechiforeasa, parohul Bisericii Sfinții Arhangheli din Oprișeni, dar și de oficialități care au participat la slujba de pomenire și au depus coroane de flori.

Într-o notă disctinctă, reprezentanții USR Fălticeni au decis să nu participe alături de oficialități la depunerea de coroane organizată de Primăria Municipiului Fălticeni.

Ei au preferat să boicoteze acțiunea „ca semn de protest față de guvernarea toxică PSD-PNL, care fură viitorul românilor”. Cu toate acestea, useriștii i-au comemorat pe eroi într-un cadru foarte restrâns.

La Monumentul Eroilor au depus sute de candele în forma unei cruci, dar și un coș de flori.

Și la mormintele celor doi eroi fălticeneni au depus flori și au aprinse candele. Aceștia au ținut și momente de reculegere pentru cei care s-au jertfit acum 34 de ani.

”Astăzi, 22 decembrie 2023, Organizația Locală USR Fălticeni nu va participa la depunerea oficială de coroane organizată de Primăria Municipiului Fălticeni, ca semn de protest față de guvernarea toxică PSD-PNL, care fură viitorul românilor.”, se arată în mesajul publicat pe contul oficial al formațiunii politice.

Președinta USR Fălticeni, Ania-Alina Mocanu, și vicepreședinții, Eusebiu Țăpoi și Andrei Lungu, au depus dimineață coșuri cu flori la “Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune la Arad, din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi „Constantin şi Elena” și la Cimitirul Oprişeni, unde este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluţie, Ionel Pascal.

S-au aprins lumânări și s-a ținut un moment de reculegere pentru cei care și-au dat viața în urmă cu 34 de ani.”

ȘTIRI