Colegiul „Vasile Lovinescu” este partener într-un proiect pentru dezvoltare durabilă și tranziție energeticăEducație

Colegiul „Vasile Lovinescu” este partener într-un proiect pentru dezvoltare durabilă și tranziție energetică

       Accesări: 363

Lumea este într-o continuă evoluție, iar mediul educațional poate avea un răspuns pe măsura provocărilor viitoare. Tânăra generație este extrem de importantă în contextul schimbărilor climatice, iar ideile și măsurile luate astăzi care pot îmbunătăți „mersul” lumii înconjurătoare de mâine. Proiectele Eramsus+ sunt cele care sprijină implementarea unor activități școlare și extrașcolare pentru acțiuni care au element central sustenabilitatea.

Colegiul „Vasile Lovinescu”, din Fălticeni, este partener într-un astfel de program educațional, denumit ETA Day și care reflectă prioritățile curente în materie de dezvoltare durabilă.

Proiectul este orientat pe tranziția la energia verde, un pas deloc ușor și simplu pentru comunitățile urbane.

Toate ideile și principiile care guvernează ETA Day au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizată la unitatea de învățământ din Fălticeni.

Într-o altă ordine de idei, proiectul este un parteneriat de cooperare, acțiunea KA2, în care sunt implicați Multivision din Germania (ONG – furnizor de programe educaționale pentru elevi și pentru educația adulților din Hamburg), Akaryon (Austria), companie (IMM) specializată în programe educaționale cu tematica legată de sustenabilitate, 50 Gymnasio Karditsas (Grecia) școală de tip secundar inferior (elevi de 12-15 ani) și Colegiul „Vasile Lovinescu”.

Codrin Benta

Prima întâlnire s-a desfășurat între 6 și 8 noiembrie 2023, la Fălticeni, reprezentanții celor patru țări discutând aspectele implementării primordiale ale proiectului, structura materialelor elaborate, distribuirea sarcinilor, detalii organizatorice și termene limită.

S-a pus accent pe implicarea comunităților locale, alături de elevi și profesori, în procesul de educație privind tranziția energetică.

Prin acest proiect, se urmărește antrenarea elevilor, a tinerilor, în problemele comunității, cu o componentă puternică de educație civică și educație pentru o societate a viitorului, bazată pe sustenabilitate.

Un aspect demn de menționat este faptul că obiectivele proiectului ETA Day vor fi implementate cu elevii din în toate țările participante la proiect: Germania, Austria, Grecia și România.

Sunt plănuite instruiri cu sesiuni de la distanța, cât și în format fizic, pentru profesori. Vor fi consultați și reprezentanții autorităților locale și invitați să ia contact cu elevii și cu ideile și propunerile acestora.

ETA Day este un proiect interactiv și activ pe planul dezvoltării durabile și al tranziției energetice.

Partenerii vor crea materiale educaționale și un pachet special pentru derularea unei activități denumite „Ziua de acțiune pentru tranziția la energia verde”. Acesta se pretează pentru utilizarea într-o zi din „Săptămâna verde” sau pentru activități extrașcolare desfășurate cu alte ocazii.

Pachetul educațional se adresează elevilor din clasele de liceu, cuprinde toate materialele necesare pentru lucrul cu elevii, materiale auxiliare pentru profesori, instrument de învățare cu ajutorul instrumentelor digitale și un program educațional.

Proiectul ETA Day este prezentat în amănunt pe un portal dedicat, de unde vor putea fi descărcate materialele amintite.

În cadrul primei întâlniri, de la Fălticeni, au fost organizate întâlniri cu profesorii Colegiului „Vasile Lovinescu”, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, despre rolul și implicarea acestora în educarea tinerei generații.

Oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, așa cum cere tradiția românească.

Partenerii din Germania, Austria și Grecia s-au declarat încântați de ospitalitatea gazdelor, arătând că întâlnirea cu elevii și profesorii colegiului din Fălticeni este una dintre experiențele frumoase din debtul proiectului.

Acesta se va desfășura și va fi implementat timp de doi ani, între 1 septembrie 2023 – 31 august 2025.

ETA Day reprezintă un efort colaborativ remarcabil pentru promovarea educației în tranziția energetică și formarea unei generații conștiente și implicate în construirea unui viitor sustenabil. Toate materialele rezultate din acest proiect vor fi disponibile gratuit, contribuind astfel la o schimbare semnificativă în educația viitoarei generații.

Întâlnirile viitoare sunt programate în Austria în septembrie 2024 și în Germania în aprilie 2025.

ȘTIRI