Colegiul Național „Nicu Gane” împlinește 152 de ani de existență. Zi dedicată excelenței, culturii și performanțeiLocal

Colegiul Național „Nicu Gane” împlinește 152 de ani de existență. Zi dedicată excelenței, culturii și performanței

       Accesări: 4186

Sărbătoare în mediul educațional. Colegiul Național „Nicu Gane” bifează în fiecare început de noiembrie un moment important, care aduce trecut în prezent și prezentul în lumina valorilor actuale. Un șir de manifestări marchează începuturile acestei instituții de învățământ de prestigiu și cu tradiție.

2 noiembrie este ziua Colegiului Național „Nicu Gane”, sărbătorită și anul acesta alături de profesori, elevi și invitați.

Cei 152 de ani de existență au fost marcați prin activități la clasă, în careu, aulă și amfiteatru.

Programul zilei festive s-a dovedit un amalgam în care au fost punctate elementele cheie ale colegiului etalon al municipiului Fălticeni: performanță, educație, cultură.

Profesori generației de aur, Mioara Gafencu, Magdalena Vultur, Mihaela Dascălu, Neculai Sturzu, Adrian Holban, Gerlinde Vasiliu, Axinia Niță s-au numărat printre invitați, alături de directori ai școlilor din Fălticeni, dar și oaspeți din alte colțuri ale județului.

Alma Clinic

Activitățile zilei colegiului au debutat la clasă, unde diriginții au vorbit despre trecutul instituției, urmate de prezentări de activități școlare și extrașcolare deosebite din anii trecuți.

Performanța, emblemă a colegiului fălticenean, a fost punctată cu premierea elevilor ce au obținut rezultate deosebite în sport, Colegiul Național „Nicu Gane” având un club la fel de prestigios cu sportivi campioni în atletism, volei, canotaj, fotbal, karate, și înot, campioni de talie națională, balcanică și europeană.

Cultura a fost subliniată prin sceneta „La Taifas” prezentată de elevii clasei XI F, în Amfiteatru, locul unde invitații au urmărit piesa de teatru „Pisici 2”, jucată de actorii teatrului Matei Vișniec.

Educația și-a spus cuvântul în simpozionul „Alter Magister” în care au fost evidențiate proiectele de succes și experiențele valoroase ale profesorilor.

Latura culturală și deopotrivă artistică s-a evidențiat prin recitalurile susținute de soliștii grupului Animosi, prezentate pe holul de marmură, urmate de concertul grupului vocal „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, format din elevi ai Liceului Tehnologic “Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Un moment aparte l-a constituit cel dedicat memoriei cadrelor didactice trecute din viață, pomenite la slujba religioasă desfășurată în Capela „Sfântul Nicolae”.

Evenimentul, dedicat împlinirii celor 152 de ani de existență ai Colegiului Național „Nicu Gane”, s-a încheiat cu reuniunea colegială de la cantina unității.

ȘTIRI