Tradiție care celebrează iubirea și familia. Nunta de Aur este prima bornă la care cuplurile pot spune că au trecut cu bine testul timpului. 50 de ani de căsnicie este un semicentenar care merită sărbătorit într-un cadru festiv, dar și spiritual.
Un astfel de moment, ca orice tradiție frumoasă, încărcată de emoție, se desfășoară anual și la Fălticeni.
Primăria și Consiliul Local susțin acest eveniment cu caracter special, organizat la sărbătoarea Sfântului Ilie, ocrotitorul orașului de pe Șomuz.
Într-o atmosferă de bucurie, cu cuvinte calde și parfum de flori, 40 de cupluri au fost celebrate astăzi la Catedrala Învierii.
Sunt cuplurile care în anul 1975 au făcut pasul spre căsnicie, în fața altarului, unde s-au cununat cu credință și iubire în suflet.
Au trecut cinci decenii de atunci, iar astăzi au fost sărbătoriți de familie, prieteni, preoți și autorități locale.
Nașii sunt tineri însurăței
Potrivit tradiției locale, nașii cuplurilor de aur este un cuplu recent căsătoriți, iar asta pentru a-i face pe cei care se apropie de senectute, să își amintească faptul că vârsta este doar un număr.
Nașii sunt un cuplu din Fălticeni care și-au unit destinele acum două luni în urmă. Vizibil emoționați și fericiți, Marilena și Rareș Fărtăiș au trăit un moment inedit și, deopotrivă, special.
Special pentru că la această festivitate, au venit și bunicii lor care au sărbătorit 50 de ani de căsnicie. Nepoții au fost nașii bunicilor, desigur în mod simbolic, dar chiar și așa, emoțiile au fost puternice.
Cele 40 de cupluri au fost binecuvântate de un sobor de preoți, alături preotul Ionuț Suditu, parohul Catedralei, fiind prezenți părintele protopop Adrian Dulgheriu, preoții Georgian Rotar, Neculai Apostol, Tudorel Neculau, Adrian Brădățanu, Gheorghe Lungu, Bogdan Apostol și Gabriel Hlade.
Din partea autorităților locale au participat primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon, consilieri locali, printre invitați fiind și senatorul Ioan Stan.
Vocile angelice ale Corului Învierea, condus de preotul Claudiu Hariuc, au înfrumusețat Slujba de Te Deum, slujbă de mulțumire, din care nu au lipsit citirea Apostolului și citirea Sfintei Evanghelii.
La finalul acestora, preoții au cântat împreună cu invitații tradiționalul „La mulți ani” în cinstea tuturor cuplurilor care celebrează Nunta de Aur.



Gânduri de prețuire
După slujba de binecuvântare, părintele protoiereu Adrian Dulgheru s-a adresat sărbătoriților cu un cuvânt în care și-a exprimat aprecierea personală pentru familiile care au ajuns la 50 de ani de căsnicie, cupluri care inspiră tinerii de azi și comunitatea din care fac parte.
El le-a urat sănătate pe mai departe, dorindu-le tuturor putere, bucurie și pace, astfel încât să ajungă la nunta de diamant, la 75 de ani de căsătorie.
La rândul său, primarul Cătălin Coman s-a adresat cuplurilor sărbătorite arătând că acestea au propria contribuție la edificarea orașului și că trăinicia în căsnicie este astăzi un moment care merită celebrat așa cum se cuvinte.
Cuplurile primit la finalul evenimentului câte un buchet cu flori, un dar și un ajutor financiar.
Organizatorii i-au invitat, mai apoi, pe sărbătoriți la „nuntă”, masa festivă pregătită în cinstea celor 40 de cupluri.


Momente unice pentru Cătălin Coman
Din postura de primar al municipiului Fălticeni, edilul Cătălin Coman și familia acestuia au trăit un moment unic.
Părinții săi, profesorii Argentina și Gheorghe Coman, s-au numărat printre cuplurile sărbătorite astăzi la Catedrala Învierii Domnului.
În urmă cu 50 de ani s-au căsătorit la București.
Argentina și Gheorghe Coman au decis să-și unească destinele pe când erau studenți în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport, singura din țară, la acel moment, locul unde s-au cunoscut pentru prima dată.
Întrebați care este diferența dintre prima zi de căsătorie și cea de astăzi, când au trecut 18.360 de zile de căsnicie, soții Coman spun că acum atunci erau înconjurați de tineri colegi de facultate, iar astăzi de numeroși prieteni trecuți prin viață.













