Cea mai veche biserică din Bogdănești va fi sfințită duminică. Slujba va fi oficiată de P.S. DamaschinReligie

Cea mai veche biserică din Bogdănești va fi sfințită duminică. Slujba va fi oficiată de P.S. Damaschin

       Accesări: 2862

Eveniment religios la început de iulie. Cea mai veche biserică de lemn din Comuna Bogdănești va fi sfințită duminică, după încheierea lucrărilor de înnoire și înfrumusețare. Construit din lemn, lăcașul a fost restaurat la exterior și interior prin grija preotului paroh Florentin Loghinoaia și a enoriașilor.

Slujba de târnosire va fi oficiată de P.S. Damaschin, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Arhiereul va fi întâmpinat așa cum se cuvine, duminică dimineața, la ora 8.30, după care va începe slujba sfințirii. Aceasta va fi urmată de Sfânta Liturghie și omilia cu ocazia evenimentului religios.

După târnosirea lăcașului, credincioșii vor putea trece prin altar, un obicei permis doar în astfel de ocazii.

Biserica poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și este construită integral din lemn și a fost ctitorită în urmă cu 240 de ani.

Lucrările de restaurare au durat câțiva ani, timp în care a fost refăcută pictura, turnul clopotniței și acoperișul și pereții.

Vechii pereții erau realizați din bârne de brad cioplite și îmbinate în „coadă de rândunică”, aceștia fiind placați înainte cu scânduri vopsite cu verde, lucrări executate ca și pictura înainte de al Doilea Război Mondial.

Catapeteasma bisericii are peste 100 de ani. În patrimoniul lăcașului se află mai multe obiecte de valoare, cărți bisericești tipărite acum peste 200 ani și un clopot la fel de vechi, cât și alte obiecte de cult care datează din anul 1800.

La data de 30 mai 2003, cu binecuvântarea arhiepiscopului Î.P.S. Pimen, a început construirea Paraclisului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, care a fost sfințit șase ani mai târziu.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a depus în Biserica „Sfinții Voievozi” medalionul cu sfintele moaște ale Sf. Mc. Gheorghe, Sf. Mc. Haralambie și Sf. Mc. Ioan cel Nou, medalion adus de la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni de către preotul Petru Irimescu.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bogdănești este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava începând din anul 2015.

ȘTIRI