Cea mai rapidă tiroliană din Moldova s-a deschis în satul de vacanță Pojorâta. Investiția aparține Primăriei  MăliniRural

Cea mai rapidă tiroliană din Moldova s-a deschis în satul de vacanță Pojorâta. Investiția aparține Primăriei Mălini

       Accesări: 28133

Zi plină de adrenalină. Turiștii care au ajuns în prima duminică din septembrie în Comuna Mălini au avut parte de o surpriză. Pe 6 septembrie s-a deschis un nou punct de atracție în zona de agrement.

Prima tiroliană din localitate a fost instalată în Văleni, lângă satul de vacanță Pojorâta.

Proiectul și investiția aparține primăriei din localitate, care vrea să atragă tot mai mulți turiști, dar și venituri la bugetul local.

Tiroliana din Mălini este cea mai rapidă din Moldova

Pregătirile pentru acest nou obiectiv, aflat în satul Văleni, au început în urmă cu câteva luni. Locul a fost ales cu atenție de autorități. Tiroliana se află la kilometrul zero al turismului din Comuna Mălini.

În zonă sunt multe pensiuni, dar și pârtia de schi. Peisajele sunt superbe.

Tiroliana traversează o zonă de pădure, după care te poartă la câțiva zeci de metri deasupra Drumului Județean 209 A, pârâul Suha și peste spații verzi,

Un element aparte este faptul că tiroliana din comuna Mălini este cea mai rapidă din Moldova. După unii, ar fi cea mai rapidă din țară.

Din acest motiv, persoanele cu o greutate corporală peste 75-80 kilograme, pornesc în călătoria pe sârmă cu o parașută care reduce viteza de deplasare. Parașuta este atașată de ham, iar în dreptul unui reper, pe care instructorul îl comunică fiecărui turist, este deschisă manual.

Plimbarea începe de la altitudinea de 650 metri, de pe un vârf al munților Stânișoarei și se încheie la 600 metri altitudine, la baza pârtiei de schi.

Traseul, de la un capăt la altul, este parcurs într-un minut.

Zona de finiș este amplasată în parcul Satului de vacanță Pojorâta.

Zeci de turiști și curioși s-au plimbat pe tiroliană

Ziua deschiderii a fost una plină. Câteva zeci de persoane, localnici din comuna Mălini, dar și turiști s-au plimbat cu tiroliana. Unii au venit doar din curiozitate la noua atracție turistică și s-au mulțumit să privească de pe margine.

Tinerii s-au dovedit cei mai mari amatori de adrenalină.

Experiența trăită în cei 650 de metri a fost pozitivă, senzațiile fiind descrise în termeni precum „Excelent”, „Foarte fain”, „Merită”.

Autoritățile locale au cumpărat cele mai bune echipamente de pe piață, de fabricație americană. Costul unui singur echipament, din cele 25 achiziționate, ajunge la aproape 4.000 de lei.

Accesul pe tiroliană îl au persoanele cu greutatea de cel mult 110 kilograme (cu tot cu echipament).

Ce tarife sunt practicate?

Costurile variază în funcție de vârstă, dar și de greutate.

Minutul de adrenalină pe cea mai rapidă tiroliană din Moldova costă 20 lei pentru copiii și adolescenții, în timp ce tinerii și adulții (sub 80 de kg) sunt taxați cu 30 de lei.

Persoanele adulte care au peste 80 kilograme plătesc 40 de lei.

Copiii pot fi însoțiți pe tiroliană de un părinte sau de un instructor. În acest ultim caz, prețul va fi de 30 lei.

Programul de funcționare este luni-sâmbătă între orele 10-18, iar duminica între orele 12 și 18. În ziua deschiderii, datorită cererii, operatorii au stat peste program.

ȘTIRI