Ce se întâmplă cu proiectul modernizării Cinematografului „Doina”? Noul plan de bătaie al primarului ComanExclusiv

Ce se întâmplă cu proiectul modernizării Cinematografului „Doina”? Noul plan de bătaie al primarului Coman

       Accesări: 2112

Etapele facerii unui proiect sunt complicate. Birocrația și pașii până la obținerea finanțării înseamnă luni bune de muncă și așteptare, fie un blocaj neașteptat și prelungit, care nu ține de competența și decizia beneficiarului. Așa este și cazul Cinematografului „Doina”, cu toate demersurile finalizate, dar fără, deocamdată, undă verde.

Alocările de fonduri destinate unor astfel de obiective au fost, momentan, sistate la nivel național.

Ca și alte proiecte similare din țară, modernizarea cinematografului din Fălticeni este cuprinsă într-un program al CNI (Compania Națională de Investiții), în calitate de finanțator.

Lucrările de reabilitare depind de deciziile pe care instituția menționată le va lua, prioritățiile actuale nefiind cunoscute.

Primarul Cătălin Coman a precizat, în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni, că proiectul se află în continuare pe lista sinteză, pe masa celor de la CNI, și că este greu de spus când ar putea.

Edilul municipiului Fălticeni menționează că el și echipa din spatele proiectului nu au renunțat nicicum la ideea modernizării și renovării singurului cinematograf din oraș.

Este un obiectiv prioritar, însă lipsa finanțării împiedică materializarea lui.

„Nu doar proiectul nostru, ci și altele de la nivel național sunt în aceeași situație. Finanțarea vine de la CNI. Noi am depus documentația, iar câteva etape importante au fost depășite.”, explică șeful administrației fălticenene. „Vrem și ne dorim ca acest proiect, important pentru comunitatea noastră, să devină realitate. Dar nu ține de noi! Ceea ce a depins de noi, am făcut. În privința finanțărilor, mai așteptăm. Vom vedea ce oportunități se ivesc.”

Primarul Coman spune că există un plan B. Este un nou plan de bătaie, axat pe identificarea unei noi surse care să asigure toți banii necesari.

Autoritățile locale spun că pot depune oricând proiectul pe altă linie de finanțare, doar că la momentul actual nu există una.

Edilul municipiului Fălticeni afirmă că echipa din administrația locală este „cu ochii pe orice sursă de fonduri” pretabilă unui astfel de obiectiv.

Acesta este noul plan al autorității locale, găsirea și atragerea unor noi fonduri externe pentru lucrările de modernizare și dotare pentru Cinematograful „Doina”.

Finanțarea din bugetul local este exclusă.

Autoritățile locale alocă deja fonduri pentru construirea noii Baze Nautice, pentru Casa Căsătoriilor, iar la acestea se adaugă sala de sport de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”, cantina Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, viitoarea Sală Multimedia de la Școala Gimnazială „Ioan Ciurea”, cât și în achiziția de noi echipamente medicale pentru Spitalul Municipal Fălticeni, plus cofinanțări la proiectele europene aflate în derulare.

Cinematograful „Doina” se află într-o stare avansată de degradare, lucrările de consolidare și reabilitare fiind urgente.

ȘTIRI