Ce faci când te simți indecis și agitat?Diverse

Ce faci când te simți indecis și agitat?

       Accesări: 221

Nicio zi nu seamănă cu cealaltă, totul este în schimbare, iar de cele mai multe ori ne confruntăm cu situații noi care ne scot din zona de confort. Impactul se vede imediat în gânduri și în tot corpul. În opinia expertului Dana Predu, atunci când vrem să aflăm cum ne simțim, primul lucru este să ne verificăm respirația.

Când restricţionezi sau modifici respiraţia, diminuezi energia vieţii.

Dana Predu, autor al cărţii „Minutul de meditație”, explică faptul că senzaţia de agitaţie şi de nehotărâre este însoţită de respiraţie superficială.

Ce poţi face în astfel de situaţii?

Atunci când ne confruntăm cu o perioadă în care ne simțim – fără să ne dăm seama de unde – indeciși sau agitați, putem încerca următoarele metode pentru a modifica respiraţia.

Acordă-ţi timp pentru a te împrieteni cu respiraţia.

Cum este respiraţia ta? Sacadată sau regulată? Liniştită sau rapidă? Adâncă sau superficială? Ai tendinţa de a o stopa sau o grăbeşti? Observând respiraţia obţinem o imagine corectă a momentului în care ne aflăm şi astfel putem aduce echilibru în felul în care ne simţim.

Este momentul să observi orice diferenţă.

Acum eşti în zona de bază, în punctul de start, eşti prezent şi alert. Dacă continui să îti observi respiraţia, vei obţine echilibrul necesar de a merge mai departe cu bucurie – tu cu viaţa”, spune specialistul.

Fii unul/una cu respiraţia.

Expertul ne sfîtuiește să fim prezenți cu fiecare respiraţie, pe întreaga durată. Vei observa şi o pauză scurtă între inspiraţie şi expiraţie. Continuă în ritmul tău!

Cum rămânem ancorați în prezent într-o lume haotică?

Există mai multe metode care te ajută să rămâi ancorat în prezent în timp ce îţi realizezi obiectivele zilei. O metodă, pe care expertul Dana Predu o folosește adesea și cu succes la seminariile sale, este metoda “STOP”.

Metoda STOP este o mini meditaţie care te îndrumă să te concentrezi asupra respirației, a senzațiilor tale, asupra corpului și a experienței momentului prezent.

S de la STOP. Opreşte tot ce faci! Acordă atenţie la tot ce se întâmplă în jurul tău.

T este pentru a “trimite aer” în corpul tău. Inspiră adânc astfel încât să trimiţi o cantitate generoasă de aer în plămâni. Respiră adânc. Reglează senzațiile de respirație. Acordă atenţie şi concentrează-te asupra senzațiilor de respirație chiar acum în acest moment. Scopul este de a fi pe deplin prezent cu călătoria completă a respirației în și din corp.

O este pentru “observaţie”. Observă-ţi corpul și emoțiile. Ce senzații simți în cap, umeri, braţe şi picioare? Simte ceea ce este prezent în corp. Apoi, lărgeşte concentrarea în mediul înconjurător. Ce vezi, miroşi, auzi, simți?

P este pentru “prezenţă”. Acum eşti în momentul prezent, eşti conştient. Continuă ceea ce făceai înainte cu blândeţe şi cu intenţia de a integra conştientizarea momentului prezent.

ȘTIRI