Cantina Școlii „Ion Irimescu” va fi deschisă pe 15 februarie. Investiția depășește 1 milion de leiEducație

Cantina Școlii „Ion Irimescu” va fi deschisă pe 15 februarie. Investiția depășește 1 milion de lei

       Accesări: 1556

Educația are prioritate pentru administrația fălticeneană. Cel mai nou obiectiv al infrastructurii din învățământul local va fi deschis pe 15 februarie. Este vorba de cantina Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, prima de acest fel construită după 1989.

Lucrările au început în vara anului 2019 și s-au încheiat înainte de termen, însă situația epidemiologică a blocat deschiderea și funcționarea cantinei.

1,2 milioane de lei din bugetul local

Localul va deservi, începând de luni, elevii din înscriși la clasele „Step by step”, de la clasa pregătitoare până la clasa a patra.

160 de copii, împărțiți pe trei serii, vor servi masa în condiții excelente.

Cantina este prevăzută cu sisteme pentru alarmă la incendiu, rampă pentru persoane cu dizabilități, iluminat economic, aer condiționat și sistem audio-video pentru sala de mese.

Dezvoltat integral cu fonduri de la bugetul local, proiectul a necesitat o finanțare de 1,2 milioane de lei. În această sumă este inclusă atât partea de construcție, proiectare, avize cât și dotările.

Cantină la standarde moderne

Autorii proiectul au pus accent deosebit și pe zona de bucătărie, utilată cu echipamente și aparatură ultramodernă.

Noua cantină beneficiază de vestiare, trei grupuri sanitare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități și rampă de acces.

Toate echipamentele și aparatura electrocasnică din bucătărie, mobilierul și aparatura din sala de mese sunt noi.

Date fiind condițiile epidemiologice actuale, elevii se vor deplasa la masă respectând circuite stabilite de conducerea școlii.

Localul are avizul DSP Suceava și va funcționa de luni până joi.

Prima cantină din Fălticeni și din zona Moldovei ridicată după 1989

„Este o investiție la care eu am ținut foarte mult și am investit banii necesari pentru proiectare, construire și dotări. Investiția era necesară pentru că erau mulți copii care serveau masa în localuri aflate la distanțe mari față de școala lor de localul școlii. Era foarte mult timp pierdut și deranj, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.”, ne-a declarat primarul municipiului Fălticeni. „Investiția este realizată de la bugetul local, aceasta fiind și prima cantină școlară construită după Revoluție, în Fălticeni, și este și o premieră, din câte știu eu, la nivelul tuturor județelor zona Moldovei. Cantina va deservi circa 160 de copii. Localul arată foarte bine, iar de luni va fi deschis”.

„Pentru mine este un vis împlinit. Suntem prima școală din județul Suceava care am adoptat sistemul de predare „Step by step”, o metodă alternativă de educație, iar un astfel de local era cât se poate de necesar.”, ne-a declarat Costică Parfenie, directorul Școlii „Ion Irimescu”. „Acum avem propria cantină, nu mai suntem nevoiți să apelăm iar lucrurile vor fi cu totul altfel de acum, atât pentru noi ca profesori, cât mai ales pentru elevi. Mulțumesc domnului primar Coman pentru această investiție de care aveam mare nevoie.”

Circuite separate pentru elevi și personalul auxiliar

Până acum copiii erau serveau masa la cantina unui colegiu, fie la o unitate de alimentație publică aflată în apropierea acesteia.

Obiectivul îndeplinește toate normele privind siguranța alimentară, prevenirea și stingerea incendiilor, și cele din domeniul sănătății publice.

Cantina dispune de două circuite separate, unul pentru elevi și altul pentru personalul auxiliar.

Copiii vor intra printr-un hol, iar din zona de acces se vor opri la grupurile sanitare pentru a se spăla pe mâini, după care vor intra în sala de mese. Și cei care prepară mâncare au un circuit similar, dar amplasat într-un spațiu separat.

Proiect pilot

Cantina de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” a pornit de la ideea unui proiect pilot pentru Fălticeni, un model de investiție care va avea continuitate. Cel puțin așa susține primarul Cătălin Coman.

Edilul a declarat în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni că următoarea cantină va fi construită pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” care are, de asemenea, clase cu predare în sistem „Step by step”.

ȘTIRI