Căminul Cultural Lămășeni reintră în circuitul evenimentelor locale. Preoții au sfințit obiectivul modernizatRural

Căminul Cultural Lămășeni reintră în circuitul evenimentelor locale. Preoții au sfințit obiectivul modernizat

       Accesări: 1956

Un nou proiect finalizat pentru mediul rural. După modernizarea școlii, infrastructurii rutiere și înființarea rețelei apa potabilă, satul Lămășeni are de astăzi un Cămin Cultural la standarde moderne. Investiția, realizată cu fonduri europene, s-a concretizat în decurs de patru ani.

Autoritățile comunei Rădășeni au evitat să organizeze un eveniment de deschidere oficială, în schimb au vrut să marcheze finalizarea obiectivului printr-o sfințire.

Evenimentul s-a desfășurat duminică, 30 iulie, în prezența primarului Neculai Perju, viceprimarului Maricica Păun, vicepreședintelui Vasile Tofan.

Au ai fost prezenți Tudor Titianu (membru al Biroului Județean Permanent al PNL Suceava), consilieri locali, angajați ai administrației locale, reprezentanți ai firmei de construcții, dirigintele de șantier și numeroși localnici.

Opt preoți din satele Rădășeni și Lămășeni au oficiat slujba de sfințire, iar la finalul acesteia primarul Neculai Perju, vicepreședintele Vasile Tofan și preotul Petru Irimescu au evocat în mesajul lor importanța muncii în echipă pentru finalizarea investiției.

Discursurile au pus în lumină obiectivul modernizat

Neculai Perju a subliniat sprijinul primit din partea Consiliului Județean Suceava, prin intermediul președintelui Gheorghe Flutur și al vicepreședintelui Vasile Tofan, cât și excelenta colaborare cu AFIR, instituția prin intermediul căreia s-a derulat întreaga investiție.

Primarul a ținut să mulțumească firmei de construcții, dirigintelui de șantier, consultanților și proiectanților, consilierilor locali, dar și colegilor din primărie pentru activitatea desfășurată.

„Astăzi tragem linie după o activitate în care am dus la capăt finalizarea unui obiectiv început în anul 2017. Pare o perioadă lungă, pare o perioadă grea, însă vreau să menționez că nu a fost ușor, pentru că altfel construim noi, cei din administrația publică, față de cei care construiesc acasă. Prețurile au tot crescut în acești ani, iar noi am fost nevoiți să intervenim cu partea de cofinanțare din bugetul local.”, a precizat edilul comunei Rădășeni. „Este momentul când această investiție intră în folosință. Aici, localnicii din Lămășeni, veți desfășura activități culturale și sociale. Vă doresc sănătate și să dea Dumnezeu ca și următoarele obiective pe care le avem la nivelul comunei să fie realizate.”

În stilul caracteristic, Vasile Tofan și-a pigmentat discursul cu note amuzante, dar și câteva idei în care a pus în lumină tandemul primar-viceprimar al comunei Rădășeni, pe care vicepreședintele CJ Suceava
îi consideră omul potrivit la locul potrivit. El a subliniat faptul că finalizarea investiției este un moment al bilanțului și satisfacției pentru autoritățile locale.

Vasile Tofan a adresat cuvinte de apreciere la adresa preotului Petru Irimescu, dar și-a manifestat în egală măsură prețuirea pentru ceilalți preoți prezenți la slujba de sfințire.

Și preotul Petru Irimescu le-a adresat celor prezenți câteva gânduri în care și-a exprimat considerația față de toți cei care au conlucrat la făurirea modernizării Căminului Cultural.

„Astăzi am venit să ne bucurăm de cele ale lumii. Suntem astăzi aici din trei motive: pentru a admira, pentru a felicita și pentru a ne ruga.”, a spus preotul Irimescu. „Am venit să admirăm lucrarea aceasta făcută cu multă seriozitate și cu dragoste față de satul acesta. Am venit să-l felicităm pe domnul primar, și pe toți ceilalți care ați fost în corabia lui și, în final, ați tras la malul satului acesta frumos. Am venit să ne rugăm pentru ca împreună cu dumneavoastră să avem cuvântul pe care îl spune: lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Unde el cu harul său niciun lucru nu este greu.”

Cămin cultural reabilitat integral

Proiectul a început în anul 2017 și s-a încheiat în anul 2021.

Finanțate cu fonduri europene, lucrările au vizat reabilitarea, consolidarea și modernizarea obiectivului.

Cu excepția structurii, totul este nou în căminul cultural.

Acoperișul, tâmplăria, pardoselile, scena. Clădirea este eficientă termic, dispune de instalație proprie de încălzire și un sistem de iluminat economic.

În urma reabilitării capitale, proiectanții au decis extinderea și recompartimentarea imobilului ce dispune acum de mai multe încăperi cu destinații diferite.

Investițiile totale se ridică la 1,1 milioane de lei cu TVA.

Căminul Cultural Lămășeni a fost construit în urmă cu 60 de ani, cu ajutorul mai multor localnici.

ȘTIRI