Biblioteca Municipală Fălticeni va intra în reabilitare capitală. Clădirea va găzdui un muzeu emblematicActualitate

Biblioteca Municipală Fălticeni va intra în reabilitare capitală. Clădirea va găzdui un muzeu emblematic

       Accesări: 1794

Pași decisivi pentru începerea unui nou proiect de investiții. Clădirea în care funcționează Biblioteca Municipală va fi complet reabilitată începând din vara acestui an. La începutul săptămânii au fost definitivate aspectele privind licitația destinată achiziției publice de lucrări.

Un singur operator economic s-a înscris pentru execuția proiectului de reabilitare.

Firma SYM RSC din Siret, cea care s-a ocupat de reabilitarea internatului Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și de reabilitarea cantinei Colegiului Național „Nicu Gane”, este singurul ofertant la licitație.

Autoritățile locale urmează să demareze procedura de evaluare tehnică și financiară a documentației depuse.

„Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce privește partea de licitații pentru achiziția publică a lucrărilor. A fost un proiect amplu, pe care l-am început în anul 2016.”, a explicat primarul Cătălin Coman. „A durat foarte mult partea aceasta care ține de birocrație, obținerea avizelor și autorizațiilor. Nu întotdeauna lucrurile se întâmplă atât de repede pe cât ne-am dori, dar am muncit foarte mult la acest proiect și sperăm ca la finalul acestui an clădirea să fie cu totul nouă.”

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Lucrări de reabilitare integrală

Clădirea veche de peste un secol și jumătate va fi pentru prima dată reabilitată în totalitate. Structura imobilului, fațadele, acoperișul și interiorul vor fi revizuite.

Obiectivul este inclus pe lista monumentelor istorice din Fălticeni, iar constructorul va avea datoria să păstreze patina timpului și toate detaliile estetice de la exterior.

În cadrul lucrărilor vor fi refăcute instalațiile sanitare, termice și electrice. Pardoseala, tâmplăriile exterioare și interioare vor fi înlocuite. Biblioteca va primi un nou mobilier pentru depozitarea cărților.

După finalizarea lucrărilor, în aceeași clădire va funcționa Muzeul Fălticenilor. Muzeul se va redeschide în anul 2021, după aproape 50 de ani de la desființare.

Biblioteca va funcționa în câteva încăperi ale clădirii. Subsolul imobilului va fi, de asemenea reabilitat, astfel încât aici vor putea fi organizate ateliere de lucru și cercuri literare.

Lucrările se vor încheia în decembrie 2020

Constructorul va avea la dispoziție 5 – 6 luni pentru finalizarea lucrărilor.

Proiectul este finanțat parțial de guvern prin PNDL, fondurile alocate fiind de 2,1 milioane de lei, restul fondurilor fiind suportate din bugetul municipiului Fălticeni.

Documentația privind finanțarea a fost depusă în anul 2018, după obținerea avizelor și autorizațiilor pentru lucrările de reabilitare.

„Este un proiect ce vizează modernizarea și reabilitarea întregii clădiri: partea de structură de rezistență, arhitectură, tâmplărie, acoperiș.

Sunt absolut necesare, pentru că vorbim de o clădire importantă, care de mult timp necesită această abordare și reabilitare urgentă. ”, ne-a declarat primarul Coman.

Suntem în zona centrală a municipiului Fălticeni și eram datori să rezolvăm și această problemă. Ne aflăm în ajunul demarării efective a lucrărilor de construcție”.

Biblioteca va fi închisă pentru următoarele 6 luni

Pe perioada lucrărilor, singura bibliotecă din Fălticeni va fi închisă.

Fondul de carte va fi depozitat temporar în Sala Aurel Băeșu din apropierea Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Angajații vor fi redistribuiți la Galeria Oamenilor de Seamă.

Biblioteca Municipală Fălticeni deține în prezent peste 50.000 de cărți.

Clădire veche de 162 de ani

Imobilul în care se află Biblioteca Municipală este unul dintre cele mai vechi din Fălticeni. Clădirea datează din 1858 și i-a aparținut familiei de boieri Cantacuzino-Pașcanu. Ea a adăpostit de-a lungul timpului mai multe instituții, iar în anul 1930 devine sediul Muzeului Fălticenilor, fondat în anul 1914 de profesorul Vasile Ciurea.

Instituția devine un reper important în cultura locală, dar şi naţională prin prisma exponatelor foarte valoroase.

Comorile muzeului erau colecțiile de arme vechi, monezi, fotografii, cărţi rare adunate cu grijă de profesorul fălticenean. Tot aici se găseau „Cupeul de lemn”, sculptat cu cuţitaşul, timp de 35 de ani, de Leon Comnino. Această celebră şi valoroasă piesă a fost expusă şi la Expoziţia Universală de la Paris, în anul 1937.

Piese de arheologie şi etnologie completau lista exponatelor ce puteau fi admirate de vizitatori.

În anul 1950, profesorul Vasile Ciurea este înlocuit de la conducerea muzeului. Câteva exponate ajung la muzeul regional din Suceava.

Autoritățile județene au desființat Muzeul Fălticenilor în anul 1972, iar cele mai multe dintre exponate au fost transferate la muzee din Suceava, Ruginoasa și Iaşi.

Doar câteva obiecte din tezaurul muzeului mai rămân la Fălticeni, dar ajung în colecția Muzeului Apelor și Galeriei Oamenilor de Seamă.

Ministerul acceptă reînființarea Muzeului Fălticenilor

Demersurile inițiate la nivel național sunt încununate de succes în anul 2016 când Ministerul Culturii anunță că Muzeul Fălticenilor poate fi reînființat.

Totul a pornit de la un proiect inițiat de Cătălin Coman și supus dezbaterii Consiliului Local. Aleșii au aprobat în unanimitate reîntemeierea vechii instituții de pe strada Republicii.

Edilul fălticenean s-a deplasat la București, unde a expus factorilor de decizie necesitatea reînființării Muzeului Fălticenilor, dar și planurile administrației locale privind reabilitarea clădirii.

În toamna aceluiași an comisia ministerială a decis să dea aviz favorabil reînființării Muzeului Fălticenilor.

ȘTIRI