Ministerul Culturii dă undă verde reînființării Muzeului Fălticenilor: Comisia de avizare s-a pronunțat astăziExclusiv

Ministerul Culturii dă undă verde reînființării Muzeului Fălticenilor: Comisia de avizare s-a pronunțat astăzi

       Accesări: 839

Administrația locală are de astăzi al cincilea muzeu în municipiu. Deocamdată este doar pe hârtie, după ce Ministerul Culturii și-a dat acceptul pentru reînființarea Muzeului Fălticenilor. Proiectul inițiat recent de edilul șef Cătălin Coman s-a bucurat de votul unanim al celor 19 aleși din Consiliul Local care au aprobat, în ședință ordinară, reîntemeierea vechii instituții aflată peste drum de Primărie.

Comisia ministerială s-a întrunit astăzi, 25 octombrie, iar după analizarea documentației depuse, membrii au decis să dea aviz favorabil.

Primarul Cătălin Coman s-a deplasat la București, unde a expus factorilor de decizie necesitatea reînființării Muzeului Fălticenilor dar și planurile administrației locale privind reabilitarea clădirii.

”Am depus recent la comisia națională din cadrul Ministerului Culturii solicitarea noastră împreună cu toată documentația.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman.”Membrii comisiei s-a reunit astăzi și au dat avizul favorabil pentru reînființarea Muzeului Fălticenilor. Este un prilej de bucurie pentru administrația locală care și-a atins obiectivul dorit, însă acesta este abia începutul.”

Șeful administrației fălticenene susține că scopul pe termen scurt și mediu este reabilitarea clădirii.

Acesta va intra în reparații capitale, fondurile urmând să fie asigurate printr-un proiect european. Imobilul, construit acum mai bine de 150 ani, adăpostește în prezent Biblioteca Municipală. Acesta figurează în rândul clădirilor de patrimoniu și are nevoie urgentă de reparații la structură, pereți și acoperiș.

Primarul Coman spune că singura speranță de a reabilita clădirea, una foarte valoroasă pentru comunitatea locală, era transformarea acesteia într-un muzeu.

După avizul Ministerului Culturii, prima etapă este încheiată. Reedificarea imobilului face parte din etapa a doua, care va fi și cea mai solicitantă. Edilul municipalității subliniază că reușita îi este atribuită în egală parte consilierului personal Alexandru Rădulescu, coordonatorul echipei care s-a ocupat cu tot ceea ce ține de documentație.

”Am făcut primii pași cu acest muzeu. Ne bucurăm că lucrurile au evoluat într-o direcție bună.  S-a muncit mult, iar într-un timp foarte scurt am reușit să obținem ceea ce ne-am propus și cred că acesta este cel mai important lucru.”, spune primarul municipiului Fălticeni. ”Acest aviz de la Ministerul Culturii înseamnă că munca noastră este apreciată, iar eforturile sunt consistente. Vreau să mulțumesc domnului Alexandru Rădulescu care s-a ocupat cu strângerea documentației, dar și celor de la Serviciul Cultură Muzee care au partea lor de contribuție.”

Muzeul Fălticenilor era inaugurat în anul 1914 prin truda profesorului Vasile Ciurea.

Instituția devine un reper important în cultura locală dar şi naţională prin prisma exponatelor foarte valoroase.

Comorile muzeului erau colecțiile de arme vechi, monezi, fotografii, cărţi rare adunate cu grijă de profesorul fălticenean. Tot aici se găseau „Cupeul de lemn”, sculptat cu cuţitaşul, timp de 35 de ani, de Leon Comnino. Această celebră şi valoroasă piesă a fost expusă şi la Expoziţia Universală de la Paris, în anul 1937.

Piese de arheologie şi etnologie completau lista exponatelor ce puteau fi admirate de vizitatori.

Autoritățile județene au desființat Muzeul Fălticenilor în anul 1972, iar exponatele au fost transferate la muzee din Suceava, Ruginoasa şi Iaşi.

ȘTIRI