Angajatorii suceveni pot solicita banii pentru indemnizațiile de șomaj tehnic aferente lunii maiEconomic

Angajatorii suceveni pot solicita banii pentru indemnizațiile de șomaj tehnic aferente lunii mai

       Accesări: 454

Peste 52 de milioane de lei au fost plătite în contul indemnizațiilor de șomaj tehnic, în lunile martie și aprilie, celor aproximativ 27 de mii de salariați suceveni care au avut contractele de muncă suspendate.

Statul acordă și după ieșirea din starea de urgență ajutorul pentru plata șomajului tehnic pentru toată luna anterioară.

Angajatorii suceveni pot solicita banii necesari pentru a plăti indemnizațiile de șomaj tehnic pe luna mai. Banii sunt virați în maximum 15 zile de la transmiterea solicitărilor.

Peste 700 de solicitări au fost deja încărcate pe platforma aici.gov.ro iar Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă continuă să primească spre soluționare cererile angajatorilor care au suspendat contractele de muncă în luna mai, a anunțat conducerea instituției.

Numărul salariaților afectați de criză a crescut foarte mult începând din luna martie.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că solicitările angajatorilor pentru acordarea șomajului tehnic aferent lunii aprilie au fost plătite integral.

Un număr de 4.187 de agenți economici beneficiari au suspendat contractele de muncă a 26.866 salariați. Suma încasată pentru aceste contracte  a fost de 44.529.698 lei.

În luna martie au beneficiat de aceste indemnizații 1901 angajatori suceveni, care au trimis în șomaj tehnic 12.543 de angajați și au primit 7.589.253 lei.     

În ceea ce privește măsurile de sprijin stabilite prin Ordonața de Urgență a Guvernului 92/2020, angajatorii care au reluat activitatea și reactivează raporturile de muncă ale salariaților, aflați în șomaj tehnic de cel puțin 15 zile pe durata stării de urgență sau de alertă, pot solicita decontarea a 41,5% din salariul brut al angajatului, până la maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut (5429 lei x 41,5%=2.253 lei).

Facilitatea este condiționată de menținerea raporturilor de muncă ale salariaților până la 31.12.2020, cu excepția contractelor de muncă sezoniere și a situției în care contractul încetează din inițiativa angajatului.

Pierderea locului de muncă în țară și în străinătate, dar și reinserția cât mai rapidă a persoanelor afectate este susținută prin facilități acordate angajtorilor.

Potrivit aceluiași cadru normativ, angajatorii primesc lunar, timp de 1 an, 50% din salariile negociate, dacă încadrează șomeri peste 50 de ani sau cu vârsta între 16-29 ani, înregistrați în evidențele AJOFM Suceava, care au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență sau de alertă.

Sumele se acordă din bugetul asigurărilor sociale, pentru fiecare persoană angajată, dar nu mai mult de 2500 lei. Facilitatea se acordă  și în situația angajării cetățenilor români, cărora li s-a desfăcut contractul de muncă în străinătate, din motive neimputabile lor.

ȘTIRI