Accesări: 670

Adolescența este perioada dintre copilărie și maturitate, perioadă în care apar modificări legate de aspectul fizic dar și în sfera emoțională, în modul de a comunica cu cei din jur.

Adolescenții trec prin stări emoționale fluctuante cum ar fi: o stimă de sine crescută urmată de o scădere bruscă a stimei de sine, trec de la plictiseală la proastă dispoziție, furie, bucurie, rușine, lipsa poftei de viață și toate acestea într-o perioadă scurtă de timp.

Marea majoritate a adolescenților au momente de deprimare fapt ce trezeşte părinților îngrijorare.  Aceste stări trebuie acceptate ca fiind parte a procesului de maturizare. Nu încercați să le controlați deoarece aveți de a face cu un copil sănătos care traversează o perioadă tulbure.

Pentru copilul adolescent propriul corp este o dilemă. Este perioada în care apare o secreție brutală de hormoni. Într-un interval de 2-3 ani corpul câștigă centimetri în plus, pilozitate excesivă, etc.

Adolescentul trebuie învățat să își accepte corpul, alături de un alt fel de a gândi. El crede că este primul și  singurul care înțelege emoțiile prin care trece. Trăirile sunt puternice, de multe ori imposibil de controlat. Dezamăgirile, îndrăgostirile, izolarea, neplăcerea, sunt trăite de către ei foarte intens, capătă o amploare mare.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Adolescența este perioada în care copilul poate deveni violent, se poate manifesta agresiv, apare o tendință crescută de a se enerva și a ridica vocea. Pot apărea forme extreme, impulsive de conflict care nu sunt neapărat tipice însă nici inevitabile pentru adolescenți. Este bine de știut că adolescentul se luptă cu sine și cu ceilalți pentru a-și menține autonomia, originalitatea, să devină „el însuși”.

Atât băieții cât și fetele vor sfida autoritatea, vor rupe prietenii vechi, vor ridica tonul. În marea majoritate a situațiilor adolescenții își sfidează părinții. Acest lucru se întâmplă atunci când ei constată limitele firești, umane, ale dumneavoastră, când ei constată că nu mai reprezentați imaginea perfecțiunii, când își dau seama că nu pot fi controlați perfect.

Mulți adolescenți recurg la gesturi extreme cum ar fi fuga de acasă, de multe ori sunt în stare să facă totul pentru prieteni, iar anturajul din care fac parte poate exercita o presiune impresionantă asupra lor.

Încurajați copilul să facă un sport de echipă deoarece îi va dezvolta perseverența și spiritul de echipă iar în plus vei ști mereu unde își petrece timpul după ore. Încercați să încredințați adolescentului dumneavoastră diverse sarcini din gospodărie, care să știe că sunt responsabilitatea lui cum ar fi: dusul gunoiului, curățatul propriei camere,etc. Implementați câteva reguli cum ar fi: interzicerea insultelor, interzicerea musafirilor fără acceptul dumneavoastră, etc.

Încercați să îi cunoașteți toți prietenii și să vă împrieteniți și dumneavoastră cu ei. Este un mod facil de a obține cât mai multe informații despre posibilele secrete ale copilului dumneavoastră și despre preocupările care îi captează atenția.

Încercați să acordați zilnic cât mai mult timp copilului fără a-l face să se simtă încorsetat deoarece pot apărea anumite modificări în spatele cărora să se ascundă diverse lucruri care identificate la timp pot evita anumite situații dificile.

Asigurați copilul că îl iubiți, că îl înțelegeți, că o să-l susțineți necondiționat, că aveți încredere în el și că sunteți mândri de el. Dacă considerați că lucrurile scapă de sub control nu ezitați să cereţi sfatul unui psiholog.

ȘTIRI