Ziua Porților deschise la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”. Experiență culinară pentru elevii  profilului GastronomieEducație

Ziua Porților deschise la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”. Experiență culinară pentru elevii profilului Gastronomie

       Accesări: 1457

Experiențe culinare la școală. Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” participat la o demonstrație de gătit a unui meniu sustenabil cu ocazia Zilei Porților Deschise. Este vorba despre liceenii de la profilul Gastronomie care au avut prilejul de a-și forma noi abilități practice.

Activitatea se înscrie în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate de mică anvergură în domeniul Formare profesională (VET)., în care colegiul fălticenean, unitate ce deține titlul de „Școală Europeană”, deține calitatea de partener.

Proiectul, derulat de la 1 aprilie 2022, se numește CHEF (Cooking witH Waste Food) – CHEF – Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale și va fi implementat timp de 19 luni, până în noiembrie 2023.

Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, iar al treilea partener este liceul IPSEOA «Duca di Buonvicino», de asemenea din Napoli, Italia.

Parteneriatul își propune să promoveze mediul înconjurător și să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanți a competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă.

Forța motrice este formarea de specialiști VET care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari ecologici și care vor putea transfera abilitățile, tehnicile și competențele lor ecologice și altor beneficiari.

Profesoara dr. Raluca Suciu, coordonator al proiectului, afirmă că proiectul oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnațional de creștere a cunoștințelor, abilităților și competențelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentația durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecţionare şi de pregătire calificată, capabilă să deschidă noi oportunităţi de carieră.

Proiectul promovează dezvoltarea la cele două grupuri țintă identificate (profesori și elevi VET) de competențe și aptitudini culinare legate de capacitatea de a economisi energie, a reduce risipa de materii prime și a folosi produse organice, cu eticheta de calitate, care nu necesită transport de la materia primă până la obținerea produsului finit sau produse locale.

Prima activitate dintr-o serie de evenimente de promovare a organizației s-a desfășurat joi, 28 septembrie 2023, la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni.

Elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la profilul tehnic Gastronomie au făcut o demonstrație de gătit un meniu sustenabil. Felurile de mâncare pregătite au fost ciorbă de vită, piept de pui cu ciuperci în sos bechamel și prăjitură Snickers, pentru desert.

Această demonstrație practică a abilităților de chefi ale elevilor vine ca o ilustrare a activităților variate de pregătire profesională practică la una dintre calificările tehnice oferite de această unitate școlară, în sprijinul elevilor care ar putea opta pentru acest profil.

Demonstrația practică din cadrul proiectului VET CHEF se înscrie în seria evenimentelor derulate sub egida Anului european al competențelor, 2023, de către Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu”.

Profesoara dr. Raluca Suciu conchide că acest demers face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice”, își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de mediu și schimbările climatice, precum și dezvoltarea competențelor ecologice.

Acesta răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde.

Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni își asumă încă o dată creșterea calității actului didactic în general, prin punerea în valoare a experiențelor profesionale proprii, într-o colaborare armonioasă permanentă cu toți actorii implicați în procesul educativ, așa cum prevede Viziunea și Misiunea organizației.

ȘTIRI