Un fost primar din Germania și un antreprenor din Fălticeni ajută Centrul de Recuperare Sasca MicăActualitate

Un fost primar din Germania și un antreprenor din Fălticeni ajută Centrul de Recuperare Sasca Mică

       Accesări: 3626

Un ajutor binevenit la vreme de necaz. Trei donații importante au fost făcute pentru beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Sasca Mică, centru aflat în carantină de două săptămâni, după avalanșa de cazuri de coronavirus. Situația de față nu i-a lăsat indiferenți pe doi dintre cei mai apropiați prieteni ai beneficiarilor aflați în sistemul de asistență socială.

Donații din Germania

Herbert Hofauer, până de curând primar al orașului Altötting (Germania), a cumpărat din proprie inițiativă un atomizor pe care l-a trimis în România.

Produsul a sosit deja la centrul din Sasca Mică și va fi folosit la igienizarea spațiilor.

Prin intermediul Crucii Roșii din landul Bavaria, Herbert Hofauer va dona și un autoturism de 8+1 locuri pentru transportul persoanelor cu dizabilități. Pentru că restricțiile de circulație sunt încă în vigoare, vehiculul nu poate fi adus, deocamdată, la Sasca Mică.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Mașina va fi folosită pentru cazuri medicale.

Herbert Hofauer nu este doar un colaborator apropiat, ci și susținător și prieten al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Sasca Mică.

Timp de 30 de ani, edilul german a ajutat și vizitat permanent centrul din Sasca Mică. Hofauer s-a atașat de oamenii de aici, apreciind munca și activitățile personalului, dar și modul cum acestea au evoluat în timp.

Pentru sprijinul oferit și pentru deschiderea față de nevoile beneficiarilor acestui centru, Herbert Hofauer a fost recompensat în vara anului trecut cu titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Cornu Luncii, distincție acordată de primarul Gheorghe Fron.

Tuneluri de dezinfecție cumpărate de un antreprenor

Un alt gest de solidaritate vine din partea unui om de afaceri din Fălticeni. Acesta va achiziționa câteva tuneluri de sanitare de dezinfecție.

Sistemele, dotate cu pulverizatoare de biocid, urmează să sosească peste câteva zile.

Din dorința de a face bine, antreprenorul fălticenean și-a oferit mereu sprijinul. Ajutorul său pentru centrul din Sasca Mică s-a dovedit important cu fiecare situație în parte.

Primarul Gheorghe Fron le-a mulțumit amândurora, pe care i-a numit prieteni de nădejde și oameni de suflet.

„Eu nu pot decât să le mulțumesc pentru inițiativa lor care, de altfel, este lăudabilă. Este o bucurie pentru noi să știm că oameni din afara comunității ne sunt alături în aceste vremuri deloc ușoare.

Un gest de mărinimie ne dă speranța și puterea de a merge mai departe și a de a privi cu optimism în viitor.”, ne-a declarat primarul Gheorghe Fron.

„Domnului Herbert Hofauer nu pot decât să-i mulțumesc pentru bunătatea de care dă dovadă și îl așteptăm cu drag să revină în comuna Cornu Luncii.

Același mulțumiri adresez și omului de afaceri din Fălticeni care ne este mereu alături, dând dovadă de amabilitate și noblețe sufletească față de beneficiarii de la Sasca Mică.”

Primarul Fron vrea să înființeze satul social

Situația Centrului de Recuperare și Reabilitare din Sasca Mică readuce în atenție proiectul satului social pe care Gheorghe Fron vrea să-l ducă la bun sfârșit.

Proiectul va transforma centrul de la Sasca Mică într-un complex rezidenţial de servicii şi facilităţi la nivel european, pentru persoanele cu handicap neuropsihiatric, şi va accelera procesul de recuperare a acestora.

Planul detaliat al satului social a fost înmânat anul trecut și primului ministru Viorica Dăncilă.

Proiect inspirat din modelul de succes al germanilor

Proiectul, inspirat din modelul de succes dezvoltat de germani, prevede construirea unor centre rezidenţiale de minimum 50 de persoane fiecare, cât și centre de zi, locuințe pentru 10-12 persoane şi ateliere unde toţi beneficiarii Centrului să fie angajaţi cu carte de muncă.

Satul social se va întinde pe o suprafaţă de 11 hectare, atribuită gratuit de Consiliul Local Cornu Luncii.

Primarul Gheorghe Fron face un apel către Consiliul Județean Suceava, DGASPC Suceava, Guvern, și europarlamentarii români de la Bruxelles să să-și unească forțele pentru obținerea finanțării acestui proiect social.

Construirea acestuia este prevăzută în strategia de dezvoltare a Centrului Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică, scopul fiind integrarea celor 400 beneficiari ai Centrului în societate, angajarea lor la ateliere protejate şi construirea de locuinţe pentru ei.

Satul social presupune colaborarea între mai multe instituții importante precum Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, împreună cu organizaţii nonguvernamentale germane, cu sediile în oraşele Altötting şi Neuötting, organizații austriece și românești care susțin ideea înființării primul sat social din România.

Proiectul se află în discuție din anul 2016. Anul trecut s-au definitivat toate detaliile, iar demersurile urmează să fie accelerate din vara acestui an.

Centrul este în carantină

De aproape trei săptămâni centrul din Sasca Mică se află în carantină.

Personalul diagnosticat pozitiv a fost înlocuit cu personalul aflat în izolare la domiciliu.

Autoritățile județene au luat mai multe măsuri printre care separarea beneficiarilor pozitivi într-o altă locație, față de cei negativi, numirea unui coordonator pentru monitorizarea situației, instruirea personalului, traseul epidemiologic, dezinfecția tuturor locațiilor din incinta centrului, suplimentarea stocului de echipamente de protecție și produse de igienă.

Angajații diagnosticați pozitiv au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde vor fi internați pentru monitorizare și tratament specific.

Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică din Sasca Mică

Eroii din linia întâi care activează în aceste zile la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Sasca Mică sunt încurajați de colegii de breaslă, sindicaliști să continue ceea ce fac

„Respect Eroilor din Asistență socială! Respect colegilor de la Costâna și Sasca!

Respect tuturor colegilor din toate centrele de asistență sociala din țară și din județul Suceava care dau dovadă, ca întotdeauna, de profesionalism și au grijă de beneficiari!”, scriu reprezentanții U.N. C.N.S.L.R. Frăția Suceava în mesajul publicat pe contul de socializare.

Respect doamnei Margareta Isăilă și domnului Florin Tărnăuceanu care au întrat în focarele de la Costâna și Sasca sa ajute coordonarea activităților și înlocuitorilor! Respect și va doresc sănătate dragi colegi!

Mulțumim pentru tot ceea ce faceți!”

Un mesaj de încurajare le-a transmis și primarul Gheorghe Fron.

Edilul comunei Cornu Luncii mulțumește personalului pentru activitatea desfășurată și prin care dau dovadă de devotament, solidaritate și prețuire față de semeni.

ȘTIRI