Tarifele la apa potabilă și apa menajeră se scumpesc. Cât vor plăti fălticenenii de la 1 ianuarie 2023Local

Tarifele la apa potabilă și apa menajeră se scumpesc. Cât vor plăti fălticenenii de la 1 ianuarie 2023

       Accesări: 1169

Vești deloc bune pe final de an. Fălticenenii vor plăti facturi mai mari operatului local ACET. Asta pentru că apa potabilă și apa menajeră vor avea prețuri scumpite începând de anul viitor.

Tarifele vor fi de 7,07 lei metrul cub de apă potabilă, respectiv de 6,44 lei metrul cub de apă menajeră.

Motivul creșterii prețului îl reprezintă scumpirea energiei electrice.

Municipiul Fălticeni este alimentat cu apă de la stația aflată în comuna Baia, din izvoare de adâncime. Consumul lunar de apă potabilă la nivelul orașului este de 100.000 de metri cubi, în timp ce apa uzată atinge un volum lunar de 90.000 de metri cubi.

Un detaliu important este și faptul că pe lângă apa menajeră, ACET facturează și apa pluvială, adică apa de ploaie. Atât instituțiile publice, agenții economici, cât și consumatorii care locuiesc la bloc sau la casă, care au branșamente la canalizare, plătesc apa pluvială.

Alma Clinic

Fie că plouă sau nu, apa pluvială se plătește pe baza unor formule de calcul.

Taxa pe apa de ploaie este stipulată în Legea serviciului de alimentare (Legea 241/2006).

Încă din vara anului 2018, Consiliile Locale pot scăpa populația de această taxă, dacă aleșii locali decid să adopte hotărâri ca taxa amintită să fie suportată din bugetul local.

Comparativ cu tarifele actuale, prețul apei potabile va fi mai scump cu 1,06 lei pe metru cub, iar cel al apei menajere cu 1,75 lei pe metru cub.

Decizia scumpirii apei aparține ANRSC București, autoritatea națională care reglementează serviciile comunitare de utilități publice.

Scumpirea va fi aplicată de la 1 ianuarie nu doar în municipiul Fălticeni, ci și în toate localitățile județului Suceava în care sistemul de apă și canalizare este gestionat de ACET.

ȘTIRI