Școala ”Nicolae Stoleru” Baia este câștigătoarea  concursului național inclus în proiectul ”Școala pentru toți copiii”Educație

Școala ”Nicolae Stoleru” Baia este câștigătoarea concursului național inclus în proiectul ”Școala pentru toți copiii”

       Accesări: 1014

Vacanță activă și cu o notă de succes. Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” este implicată în numeroase proiecte școlare și extrașcolare, unele dintre acestea fiind premiate la nivel național. Unitatea de învățământ din comuna Baia este una dintre câștigătoarele concursului flash-mob care s-a încheiat oficial în luna august.

Este vorba despre o activitate derulată în cadrul proiectului ”Școala pentru toți copiii! (II), implementat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO, în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, ce a inclus și o campanie de informare și educare privind segregarea școlară și drepturile copilului.

Scopul campaniei a fost creșterea gradului de conștientizare a actorilor decizionali în asigurarea educației incluzive, a părinților și victimelor segregării, precum și a publicului larg privind impactul segregării la nivel personal, educațional și asupra societății și importanța dreptului egal la educație de calitate.

Aceasta s-a desfășurat în județele Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj, Iași, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova și Suceava, precum și în municipiul București.

Trei școli din județele Prahova, Suceava și Botoșani au fost declarate câștigătoarele concursului flash-mob organizat în cadrul proiectului ”Școala pentru toți copiii!”.

Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” Baia este câștigătoarea locului II cu 81 de puncte.

Numeroși profesori s-au implicat în proiect

Campania a fost lansată, de către Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC în luna august 2021, s-a numit „Şi la Şcoală Suntem Toţi la Fel!” și a constat în organizarea de sesiuni de informare cu cadrele didactice (300 participanți) din cele 11 județe, prioritatea fiind cadrele didactice din școlile care prezintă semne de segregare, organizarea de sesiuni pentru informarea părinților și membrilor comunităților (1.200 participanți) unde au fost identificate cazuri de segregare.

Luna aprilie a fost dedicată organizării de flash mob-uri cu participarea a peste 2.400 de elevi din școlile identificate ca fiind segregate. Fiecare școală și-a regizat propriul film de prezentare: fondul muzical a fost selectat de către elevii-participanți, iar locul ales de către cadrele didactice-coordonatori de eveniment de comun acord cu elevii.

Campania a culminat cu realizarea unui film de scurt metraj privind segregarea școlară prin includerea unor testimoniale ale elevilor din şcolile segregate. Materialele video, realizate de cele 33 de unități de învățământ din cele 11 județe, au fost înscrise într-o competiție

În urma selecției realizate de un juriu, care a evaluat numărul de aprecieri primite în zona de social media, creativitatea și mesajul fashmob-urilor, au fost declarate câștigătoare trei școli din județele Prahova, Suceava și Botoșani:

Locul I – Școala Gimnazială Mâneciu Pământeni din județul Prahova – cu 100 de puncte
Locul II – Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” Baia din județul Suceava – cu 85 puncte
Locul III – Școala Gimnazială nr. 1. Sulița din județul Botoșani – cu 75 puncte.

Alături de cele 33 de școli implicate în cadrul acestui proiect, colaboratori au fost și Inspectoratele Școlare Județene, autorități locale, județene și naționale responsabile cu asigurarea educației incluzive și aplicarea legislației privind non-discriminarea în mediul educațional.

ONG-uri locale și naționale active în combaterea discriminării rasiale, apărarea drepturilor omului; reprezentanți ai organizațiilor internaționale (UNICEF, Banca Mondială etc) și ambasadele, dar și reprezentanți mass-media.

Despre Proiect

”Școala pentru toți copiii!”-II este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este îmbunătățire a practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, puteți accesa www.activecitizensfund.ro.

ȘTIRI