Șase eleve ale Colegiului „Nicu Gane” au fost premiate la un concurs național de proiecte pe teme de mediuEducație

Șase eleve ale Colegiului „Nicu Gane” au fost premiate la un concurs național de proiecte pe teme de mediu

       Accesări: 1508

Anul școlar se apropie de final, dar rezultatele frumoase continuă să apară. Șase eleve de la Colegiul Național „Nicu Gane” au câștigat un concurs de proiecte desfășurat la nivel național, organizat de Junior Achievement Romania. La competiția denumită ECO-NOMIA, care facilitează educația pentru sustenabilitate și mediu, finanțată de Raiffeisen Bank, au putut participa licee din toată țara.

Selena Mărănduca, Simina Brăneanu, Roxana Chiriac, Alice Gîm, Mara Gavriluță și Roxana Norocel au reprezentat Colegiul Național „Nicu Gane”, elevele fiind coordonate de profesoara Luminița Corbu.

La finele lunii mai, echipa s-a deplasat la București pentru a-și susține proiectul în cadrul competiției, pe care juriul l-a apreciat și premiat.

Elevele colegiului fălticenean au ales ca temă protejarea lebedelor de pe iazul Șomuz, ideea proiectului fiind sugerată de profesoara Luminița Corbu, cea care le-a încurajat să participe la aceste concurs național.

Selena, Simina, Roxana, Alice, Mara și Roxana afirmă că, la propunerea profesorului îndrumător, au fost inspirate să combine preocuparea față de protejarea mediului cu cunoștințele economice dobândite, alegând subiectul lebedelor pentru că acestea au avut de suferit din cauza hranei necorespunzătoare care le-a îmbolnăvit de gripă aviară.

Peste 200 de păsări migratoare au pierit în ultimii trei ani, pe iazul Șomuz, pe fondul acestei boli contagioase.

Cazurile au fost relatate, după cum amintesc și elevele, în mai multe rânduri, atât în presa locală, cât și cea națională.

Un proiect de succes necesită multă muncă.

Cele șase eleve ale Colegului Național „Nicu Gane” au realizat un proiect amplu, riguros documentat, având mai multe puncte care au urmărit dezvoltarea unei acțiuni economice de protejare a mediului.

Mebrii juriului au evaluat ideile din acest proiect și l-au declarat câștigător, alături de alte câteva proiecte din țară.

Rezultatul confirmă, dacă mai era nevoie, că la unitatea de învățământ fălticeneană studiază elevi foarte buni, alături de profesori valoroși.

Eforturile acestor tinere, Selena Mărănduca, Simina Brăneanu, Roxana Chiriac, Alice Gîm, Mara Gavriluță și Roxana Norocel, au fost răsplătite de juriu și organizatori cu suma de 5.000 de lei.

Banii vor fi utilizați pentru dotarea și modernizarea clasei 10 E, unde învață autoarele proiectului câștigător.

Ele privesc această competiție ca pe o șansă de a aborda o problemă locală, de a deveni mai conștienți cu privire la mediul înconjurător și ce are el de oferit, dar și de a-și promova colegiul unde studiază.

ȘTIRI