Reputatul profesor Dumitru Crăciun s-a stins din viațăLocal

Reputatul profesor Dumitru Crăciun s-a stins din viață

       Accesări: 16405

Doliu în breasla cadrelor didactice fălticenene. Unul dintre cei mai respectați profesori ai Colegiului Național „Nicu Gane” a murit. Dumitru Crăciun era căsătorit, avea doi copii și urma să împlinească în vară vârsta de 70 de ani.

El a încetat din viață din cauza unor probleme medicale.

Iubit și apreciat de profesori și generații întregi de elevi, profesorul de matematică

Colegii de catedră l-au descris ca pe o persoană activă, veselă și cu o inteligență sclipitoare. A fost un pedagog deosebit, ce s-a evidențiat prin metode de predare pe înțelesul tuturor.

Dimitru Crăciun s-a născut pe 17 august 1950 într-o familie modestă din satul Valea Glodului, comuna Vulturești.

Studiile din clasele primare și gimnaziale le-a desfășurat în localitatea natală. În anul 1968 devine absolvent al Liceului „Nicu Gane” unde, spre jumătatea anilor 70, va reveni în postura de profesor, după încheierea studiilor la Facultatea de Matematică din Iași.

Colegii îi spuneau Mitică și îl apreciau pentru caracterul și profesionalismul de care a dat dovadă în cei 40 de ani de activitate didactică.

„Tare tristă este și ziua de astăzi. Am aflat despre decesul colegului nostru Mitică. A fost un profesor foarte bun.

Mi-a fost elev în primele mele serii de la liceu și pot să spun că era o minte ageră, un tânăr foarte bine educat.

Era ca mai toții copiii de la țară, cuminte, modest, la locul lui. Un băiat foarte bun.”, își amintește profesoara Mioara Gafencu.

Eu l-am cunoscut mai ales ca profesor și coleg. Mitică era un om extraordinar.

Era înzestrat cu o minte și un spirit care avea tot ce îngloba un om bun. El era genul acela de om care se considera egalul fiecăruia.

L-am apreciat foarte mult și ca familist.

El și soția lui, Vasilica, au format un cuplu deosebit. Sunt multe amintiri frumoase despre el. Acum, Mitică al nostru a plecat dintre noi. Să-i fie țărâna ușoară!”

Profesorul Dumitru Crăciun alături de colegii profesori Gabrel Baban, Constantin Popa, Gheorghe Gafencu, Ana Dascălu, Aspazia Mancu și Vasile Diaconița la finalul anului școlar (iunie 1981).

Toată cariera și existența lui ca profesor se leagă de Colegiul Național „Nicu Gane”.

După terminarea facultății, proaspătul absolvent primise repartiție la o școală din Ardeal, însă directorii Liceului „Nicu Gane”, profesorii Gheorghe Gafencu și Doina Cozma, au intervenit pentru a-l păstra pentru elevii din Fălticeni. Demersul celor doi directori s-a încheiat cu împlinirea unui vis pentru Dumitru Crăciun, acela de a preda la liceul unde învățase și de a fi coleg cu foștii profesori.

Aici și-a început și și-a încheiat activitatea. Cu toate acestea, pasiunea pentru matematică și interacțiunea cu elevii nu l-au putut ține departe de catedră nici după pensionare.

Dumitru Crăciun a ținut legătura cu mediul educațional și a continuat să predea încă patru ani din tainele celei mai vechi științe.

Conducerea colegiului și-a exprimat regretul pentru trecerea la cele veșnice a distinsului profesor.

„Chiar de 1 Mai ne-a părăsit un truditor pe tărâmul cifrelor.

Un distins profesor de matematică, un bun coleg, un tată și un soț de excepție.”, se arată în mesajul transmis redacției Cronica de Fălticeni de către conducerea unității de învățământ.

„Toți cei care i-am fost prin preajmă îi suntem recunoscători pentru tot ce a făcut pentru noi, în calitate de elevi sau colegi.

Sincere condoleanțe familiei!

Drum lin printre stele, domnule profesor Dumitru Crăciun!”

Profesorul va fi înmormântat la Fălticeni, în cimitirul Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din cartierul Tâmpești. Funeraliile vor avea loc sâmbătă.

Dumnezeu să-l ierte!

ȘTIRI