Un pas mărunt, dar sigur, pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructură rutieră. Proiectul Variantei Ocolitoare de la Fălticeni are de astăzi avizul de siguranță rutieră. Analiza documentației s-a încheiat, iar speciliștii Comisiei Tehnico-Economică din CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) au dat undă verde la acest capitol.
Anuțul vine de la George Șoldan care precizează că proiecte se îndreaptă spre direcția bună.
Președintele Consiliului Județean Suceava spune că este un prim pas foarte important în demersurile autoritățior de a vedea dus la bun sfârșit acest proiect despre care se vorbește de prea mulți ani.
Timp prețios s-a pierdut în jurul unui blocaj creat de faptul că traseul inițial, traversa zonă protejată din rețeaua Natura 2000.
În urmă cu ceva timp, la Fălticeni, specialiștii DRDP Iași, primarul Coman și președintele Șoldan au stat la aceeași masă și au decis care este cea mai bună soluție pentru ca proiectul să nu mai bată pasul pe loc.
Reconfigurarea unei porțiuni din traseul final, care va fi culpată la strada Sucevei, este soluția aleasă și agreată de ingineri, care evită complet aria protejată.
Această modificare a deblocat rapid întreaga procedură de avizare, astfel încât, în Comisia Tehnico-Economică fiind obținută validarea speciliștilor sub aspectul siguranței rutiere.
George Șoldan speră ca pașii până la etapa finală, când vor începe efectiv lucrările să fie făcut cât mai repede cu putință, subliniind faptul că s-a făcut tot ceea ce ținea de competența autorităților locale și județene.
Varianta ocolitoare va avea aproximativ 8,3 km, traseul fiind în mare parte pe raza municipiului Fălticeni, dar și pe teritoriul comunelor Fântâna Mare, Baia și Rădășeni.
Valoarea investiției se ridică la peste 600 de milioane de lei.
Varianta de trafic greu va avea două benzi, câte una pe un sens, și este proiectată pentru viteza de 80 km/h.
Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni publicau în urmă cu două luni un material amplu despre Varianta Ocolitoare, în care oficialii CNAIR confirmau faptul că Varianta Ocolitoare pentru Fălticeni figurează din acest an în Masterplanul emis de Ministerul Transporturilor.
Până la începerea lucrărilor, proiectul trebuie să primească finanțarea necesară, fondurile urmând să fie aprobate într-o ședință de guvern.
Deputații și senatorii județului Suceava au acum posibilitatea să arate că pot face front comun pentru acest proiect de anvergură care va devia total traficul greu în afara municipiului Fălticeni, un oraș sufocat zilnic de sute de autotrenuri și camioane care tranzitează localitatea prin zona centrală, producând poluare și zgomot, punând presiune tot mai mare pe infrastructura structura locală de pe Străzile Sucevei, Dogari, 13 Decembrie și 2 Grăniceri.

