Profesorul Valeriu Sandovici împlinește 85 de ani. Admirație și neuitare pentru Luminătorul satului dolheșteanRural

Profesorul Valeriu Sandovici împlinește 85 de ani. Admirație și neuitare pentru Luminătorul satului dolheștean

       Accesări: 1091

Profesorii sunt mereu în sufletul comunității. Unul dintre cei mai iubiți dascăli ai satului românesc împlinește astăzi frumoasa vârstă de 85 de ani. La debut de iulie, Valeriu Sandovici urcă încă o treaptă de lumină pe axa vieții.

Carismatic, prolific, emblematic, profesorul de limba română este un adevărat Luminător al satului dolheștean.

Este un cărturar în adevăratul sens al cuvântului.

Are numeroase cărți scrise de-a lungul vieții, încât fiecare casă din satul natal ar putea avea cel puțin una în biblioteca personală.

Valeriu Sandovici a fost și este un profesor autentic, un far pentru comunitatea locală, un condei strălucit. Își trage seva din familia cărturarilor Petru și Vasile Sandovici, alte două nume cu rezonanță în mediul cultural. Profesorul Valeriu Sandovici continuă, astfel, saga dolheșteană începută de remarcabilii săi înaintași.

Lumina lui rămâne nestinsă și după ieșirea din activitatea didactică, iar semințele educației, pe care le-a plantat generație după generație, au devenit arbori de lumină la vreme bine rânduită.

44 de ani i-a petrecut în slujba limbii și literaturii române, pentru activitatea sa fiind distins cu titlul de „Cetățean de Onoare al Comunei Dolhești”, iar ca recunoaștere pentru susținerea actului cultural i s-a acordat Diploma „Respect Public”, oferită de publicația locală „Erupții dolheștene” și Primăria comunei Dolhești.

Aceste semințe nu au uitat că 1 iulie înseamnă celebrarea și prețuirea unui profesor desăvârșit, un model pentru profesorii de ieri și de azi, un om care și-a dedicat viața scrisului, cărților, culturii și educației la cel mai înalt nivel, astfel încât amprentele existenței sale vor rămâne impregnate pe pânza eternității.

Astăzi, la vârstă de 85 de ani, Valeriu Sandovici primește florile recunoștinței prin gânduri frumoase, de la cei aflați dincolo de ograda liniștii sale, un semn de neuitare care vine să aducă lumină în suflet și bucurie Luminătorului satului dolheștean.

Printre cei care au ținut să-i transmită un mesaj la zi aniversară se numără Maria Mitocaru, fostă elevă și mult mai tânără încondeietoare de file de poveste, un mesaj de la discipol către mentor.

„Ascultând chemarea și iubirea pământului natal, ați rămas ca un cerb la izvoarele cu apă bună ale locului.

Condei aureolat…cu casă plină de cărți și o familie aleasă, onorați spațiul dolhestean, ca un cărturar valoros.

Talanți bine și cu folos întrebuințați pentru luminarea semenilor ce nu-și uită rădăcinile dolheștene.

La aniversare, vă dorim să vă fie răsplătită din plin osteneala prin recunoașterea pe care o meritați pentru amprenta durabilă asupra satului Dolhești!

Cronicar neobosit, vă mulțumim!

La mulți ani, cu sănătate, domnule profesor Valeriu Sandovici!

ȘTIRI