Procesiune impresionantă pe străzile din Fălticeni. Numeroși preoți și credincioși l-au cinstit pe Sfântul IlieReligie

Procesiune impresionantă pe străzile din Fălticeni. Numeroși preoți și credincioși l-au cinstit pe Sfântul Ilie

       Accesări: 3662

Un eveniment de vară „țesut” cu bucurie, credință și tradiție. Municipiul Fălticeni este în prag de sărbătoare, comunitatea locală urmând să-l sărbătorească sâmbătă, 20 iulie, pe Sfântul Ilie, prorocul Vechiului Testament care s-a înălțat la cer. Ca preambul al zilei de hram, Protoieria Fălticeni și Arhiepiscopia Sucevei au organizat procesiunea religioasă, manifestare de suflet încărcată de frumusețea spiritului ortodox.

Numeroși localnici, dar și oaspeți au ținut să ia parte la acest eveniment, desfășurat sub aura binecuvântării arhierești.

Preasfințitul Damaschin s-a aflat și anul acesta în mijlocul pelerinilor dornici să participe la procesiunea închinată Sfântului Ilie.

Alături de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei au mai participat arhimandritul Mihail Bălan, exarh al zonei și stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, stareții Mănăstirilor Bogdănești și Râșca, alături de 80 de preoți și diaconi din Protopopiatul Fălticeni.

Peste 700 de credincioși, localnici și din împrejurimi, au venit alături de clerici pentru a-l cinsti pe marele proroc.

La invitația părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu au onorat cu prezența șapte primari din zona Fălticeni.

Alături de Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, au participat Maria Tomescu (primarul comunei Baia), Vasile Berariu (primarul comunei Boroaia), Cristian Sopon (primarul comunei Bogdănești), Ioan Ștefan (primarul comunei Bunești), Vasiliu Ion (primarul comunei Preutești) și Iulian Amariei (primarul comunei Vadu Moldovei).

Pentru buna desfășurare și asigurarea unui climat de liniște și siguranță la eveniment, jandarmii Detașamentului Fălticeni și agenții Poliției Locale Fălticeni au participat cu efective sportive.

Înainte ca procesiunea religioasă să înceapă, Preasfințitul Damaschin s-a rugat pentru binecuvântarea acestui amplu eveniment de suflet.

Procesiunea de anul acesta s-a remarcat la nivel organizatoric, fiind cel mai amplu eveniment de până acum.

Copii, tineri, adulți și bătrâni au ales să poarte haine populare, așa cum se întâmpla odinioară la zilele de hram.

Patru tineri au purtat icoana praznicală, ornată cu flori, în timp ce alți tineri au purtat drapelul românesc, candele sau icoane.

Elevii Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” au ținut flăcăii aprinse luminând, simbolic, drumul creștinelor din Jahalia, care au purtat pe brațe un imens steag românesc.

Maici de la așezămintele monahale din zona Fălticeni au tămâiat, aceeași cale pe care au venit ierarhul, preoții și credincioșii.

Patru preoți au ridicat racla cu părticele din moaște ale unor sfinți mucenici, cuvioși și ierarhi, așezată în noul altar de vară al Bisericii Sfântul Ilie. Îmbrăcați în ținută albă, patru elevi ai Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au stat alături de raclă, purtând candele aprinse.

După rugăciunea de binecuvântare, clericii și credincioșii de toate vârstele au pornit în procesiune, din curtea bisericii Sfântul Ilie, în sunet de clopote și miros de tămâie.

Pașii localnicilor și ai oaspeților au urmat traseul bine cunoscut, strada Nicolae Beldiceanu – strada Mihai Eminescu – Aleea pietonală de pe strada Republicii – Piața centrală – Bulevardul Revoluției.

Patru popasuri au fost făcute în acest marș al credinței și cinstirii Sfântului Ilie.

Preoții parohi de la Biserica Sfântul Pantelimon, Biserica Adormirii Maicii Domnului și Catedrala Învierii l-au întâmpinat pe Preasfințitul Damaschin

Preoții parohi de la Biserica Sfântul Pantelimon, Biserica Adormirii Maicii Domnului și Catedrala Învierii Domnului l-au întâmpinat pe Preasfințitul Damaschin, potrivit tradiției ortodoxe, cu Sfânta Evanghelie.

La fiecare dintre cele trei opriri au fost făcute rugăciuni pentru pace, sănătate și ploi.

Altă oprire a fost făcută în fața sediului provizoriu al Primăriei Municipiului Fălticeni, lângă Muzeul de Artă „Ion Irimescu”.

Traseul s-a oprit în curtea Bisericii Sfântul Ilie, unde au fost făcute rugăciunile pentru încheierea procesiunii. La finalul acesteia, Preasfințitul Damaschin s-a adresat celor prezenți cu un cuvânt de mulțumire, făcând și câteva precizări despre însemnătatea acestui eveniment care reunește suflete și simțăminte creștine.

Cuvântul de final i-a aparținut părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, care i-a mulțumit ierarhului, preoților, diaconului și credincioșilor pentru participare. Un gând special s-a îndreptat căre primarul Cătălin Coman, pentru susținere și implicare, dar și primarilor din localitățile învecinate care au luat parte la procesiunea din ajunul sărbătorii Sfântului Ilie.

Vineri seara, la biserica al cărei hram va fi mâine, s-au desfășurat, după procesiune, vecernia și privegherea în cinstea patronului spiritual și protectorului orașului Fălticeni.

ȘTIRI